Urmare Comunicatului de presa emis de Federatia PUBLISIND pe data de 14 octombrie 2014, ministrul delegat pentru dialog social in cadrul MMFPSPV, dna Aurelia Cristea a organizat impreuna cu MFP o intalnire cu o delegatie PUBLISIND in cursul zilei de 20 octombrie 2014, incepand cu ora 17,00. In pregatirea intalnirii, delegatia PUBLISIND a pregatit un plan de sedinta dupa cum urmeaza:

Organizare:

  • Cadrul formal: minuta intocmita de MM, semnata la final
  • Motiv intalnire: situatia salariatilor din asistenta sociala, comunicat de presa, iminenta proteste
  • Intrebare: se constientizeaza ca 70 mii de salariati din asistenta sociala traiesc la limita subzistentei sau sub aceasta?
  • Convenim: ca asistenta sociala reprezinta o prioritate din punct de vedere al veniturilor (sectorul cu cele mai mici salarii din sistemul public)!
  • Situatie: detalii oferite de participanti
  • Revendicari: detaliat – mai jos

Revendicari 1 (conform comunicat presa):

  1. Majorarea salariilor din sectorul asistenta sociala cu 400 de lei (negociabil).
  2. Adoptarea unor proceduri standard (SAP), menite sa elimine posibilitatea unor achizitii dedicate care prejudiciaza drepturile angajatilor si beneficiarilor.
  3. Introducerea de urgenta a tichetelor de masa, precum si a premiului anual.
  4. Stoparea externalizarii servicilor din asistenta sociala, pana la elaborarea unei analize concludente.
  5. Initierea negocierii contractului colectiv de munca la nivelul sectorului asistenta sociala sau a grupului de unitati format din DGASPC-rile din Romania.
  6. Aplicarea prevederilor Legii nr 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului bugetar.
  7. Reducerea beneficiilor sociale acordate abuziv, respectiv a promovarii foloaselor primite fara munca.
  8. Intalnire de urgenta cu Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Virstnice, precum si cu Ministrul Finantelor Publice, pentru dezbaterea revendicarilor PUBLISIND si pentru asumarea unor raspunsuri ferme.

Revendicari 2 (alternative/complementare):

  1. Indexare salariala in sectorul asistenta sociala – constatand ca este cel mai defavorizat sector de activitate din Romania
  2. Definirea partilori in vederea initierii urgente a negocierilor colective (sector sau grup). Cum raspunde MM sesizarii privind declansarea conflictului de munca la nivel de sector pentru refuzul reprezentantului autoritatii de a negocia (MM, UCJ)?
  3. Constituire Comisie tripartita – MM, sindicate, Colegiul AS (asociatii similare), sub coordonarea Ministrului Muncii
  4. Cofinantarea de catre MM a unui program national pe Axa 6. Suport elaborare oferit de PUBLISIND, BNS.

Detalii tehnice revendicari 2:

  1. Indexare: in cazul educatiei si invatamantului au fost aprobate cresteri salariale; in asistenta sociala veniturile sunt foarte mici; se justifica orice masura care poate genera crestere de venituri.
  2. Definirea partilor, pentru negocieri: nu au fost initiate negocieri la nivel de sector sau grup dinimposibilitatea identificarii partilor. Exista federatii reprezentative insa atat MM cat si UCJ au refuzat sa accepte negocierea. Imposibilitatea aplicarii L62/2011, a initierii negocierilor, conflictului colectiv si grevei. Cel mai defavorizat sector din economia nationala nu poate uza de aceste prevederi.
  3. Comisie tripartita:
    1. Obiective:
      1. analiza sistemului de asistenta sociala (SWOT, diagnostic etc)
      2. propuneri reforma:
        1. recalculare costuri standarde minime / cazuistica
        2. transformare ANPIS in Casa de asigurari / decontarea serviciilor sociale
        3. elaborarea contractului de servicii sociale / Colegiul AS – unitate autorizata pentru standarde
        4. elaborarea unei metodologii de catre MM urmarindu-se un echilibru intre principiile descentralizarii si circuitul resurselor intre MM, CJ, ANPIS, AJPIS, DGASPC
  4. Discutie la nivel BNS – Dumitru Costin (propunere): Program national de educatie nonformala sau educatie pentru reinsertie profesionala care sa vizeze asistentii sociali ca facilitatori si pe alta parte asistatii social (axa 6). Sub tutela MM care isi va asuma proiectul la nivel national, vor fi gestionate fonduri europene care pot genera cresteri salariale sub diferite forme. Una dintre ele este majorarea de pana la 75% pentru implicarea salariatilor in proiecte (ordin MM-MFP). Proiectul se poate scrie cu sprijin BNS. Este necesara intalnire MM, Ministerul fondurilor europene si BNS.
UPDATE
 
Informare – sedinta PUBLISIND – MM/MFP 20 oct 2014
  1. Astazi s-a derulat la sediul Ministerului Muncii – Dialog Social intalnirea solicitata de PUBLISIND pe fondul comunicatului de presa in care se anunta inclusiv proteste. PUBLISIND a participat cu o delegatie de 5 persoane iar de partea cealalta au fost 3 reprezentanti MM (inclusiv secretariatul de sedinta), 2 reprezentanti MFP si un reprezentant ANPIS. Sedinta a fost coordonata de Ministrul delegat pentru dialog social, dna Aurelia Cristea. Discutiile au durat o ora si 30 min si au urmat tiparul transmis anterior inclusiv confederatiei. Partea sindicala si-a expus toate argumentele in detalii exemplificand la concret cu cazuistica menita sa creeze o imagine reala a situatiei critice din asistenta sociala.
  2. O fost o intalnire conform asteptarilor, cu cateva mici surprize, parte placute, parte neplacute. Reprezentantii MFP care au participat (secretar de stat + consilier) au anuntat ca la MFP elaboreaza un proiect de act normativ care vizeaza anumite cresteri salariale in sectorul asistenta sociala pentru anul 2015. Proiectul urmeaza sa fie transmis si catre PUBLISIND in termen de aproximativ o saptamana pentru observatii privind modalitatea de crestere a veniturilor.
  3. Dna ministru s-a angajat sa clarifice si problema partilor in negocierea la nivel de sector sau grup, sens in care a acerut PUBLISIND un document in care explica intregul cadru si isi exprima concret solicitarile pe aceasta linie. Totodata dna Aurelia Cristea s-a aratat interesata de propunerea PUBLISIND privind proiecte finantate extern pentru anumite obiective care sa genereze si cresteri de venituri pentru salariatii din sector urmand o noua discutie pe acest subiect. Privitor la constituirea unei Comisii tripartite (MM, sindicate, CNASR) pentru o analiza diagnostic a sistemului de asistenta sociala in vederea identificarii unor solutii, dna ministru a asumat anumite angajamente respectiv discutie cu ministrul munci si cu ceilalti factori responsabili in vederea constituirii comisiei.