Pe cand Gabriel Petrea coordona ca ministru aceasta bucata de executiv creata candva pentru Liviu Pop, a aparut subit la vedere un proiect la cheie reprezentand o noua lege a dialogului social, menita sa inlocuiasca Legea 62/2011. Cateva aspecte au emanat un miros deranjant in legatura cu acest proiect. In timp ce sindicatele tot dezbateau si incercau sa corecteze dezastrul instalat dupa 2011 cand negocierile colective au fost puse definitiv pe butuci iar greva a devenit imposibil de declansat in conditii de legalitate absoluta, fostul minister al lui Gabriel Petrea iesea cu acest proiect programat sa treaca prin toate filtrele ca prin branza, in vederea adoptarii accelerate.
Ministerul lui Petrea a disparut intre timp si cu el a disparut si proiectul suspect care dadea peste cap tot ceea ce concepusera confederatiile pe linia modificarilor de operat la Legea 62/2011. Si pe cand se respira un aer aparent mai oxigenat in ce priveste perspectivele de imbunatatire a dialogului social, fiind purtate discutii cu Lia Olguta Vasilescu, discutii care dadeau sperante, pe data de 27 iunie 2018, confederatiile sindicale au avut parte de un dus foarte rece, atat de rece incat urmeaza miscari aprige de incalzire sindicala.
La data susmentionata, pe pagina Senatului (ca prima camera sesizata in procesul legislativ), deputatii PSD Gabriel Petrea si Adrian Solomon asuma ca initiativa legislativa exact proiectul cu pricina, cel care decedase odata cu ministerul lui Gabriel Petrea, proiect resuscitat si lansat cu energie spre o adoptare imediat dupa vacanta parlamentara. Sigur ca inregistrarea proiectului cu cateva zile de vacanta nu este intamplatoare, dar asta este mai putin relevant. Ce ne pune pe ganduri este implicarea lui Adrian Solomon ca initiator, stiut fiind ca structura cea mai relevanta din Parlamentul Romaniei, pentru adoptarea proiectelor la care Camera deputatilor este camera decizionala, este chiar Comisia de munca din Camera deputatilor, al carei presedinte este… Adrian Solomon. Deci, asistam la un proiect care a platit spor de viteza!
Despre acest priect vom mentiona pe scurt ca fac aproape imposibil conflictul de munca si implicit greva, iar cu asta se ingroapa definitiv negocierile colective. Mai trebuie spus ca, dupa ce au fost atrofiate confederatiile care au pierdut rolul de negociator la nivel national, dupa ce negocierile la nivel de sector (fostele ramuri) au fost practic suprimate, prin proiectul actual, este randul federatiilor sa primeasca un pumn in plex, intrucat la nivel de grup nu mai este nevoie nici de ele. Tot in proiectul Petrea/Solomon un sindicat se constituie cu 3 membri iar capitolul care stabileste partile la negociere trebuie citit avand la indemana un dictionar, o busola si un abac. Deosebit de alambicat si tintit. Vom reveni cu detalii pe marginea acestui proiect.
Linkuri utile