Vedem ca protestele noastre deranjeaza iar asta ne intareste. Ca si in 2009, atacurile asupra bugetarilor, sindicatelor si chiar liderilor sunt din ce in ce mai virulente. Aceste strategii binecunoscute prefigureaza pierderi salariale si taieri de posturi. Nu avem nicio indoiala in acest sens. De aceea nu ne oprim! Daca Romania are o datorie publica mare, nu bugetarii sunt singurii vinovati. De la noi se tot taie din 2010. Nu noi trebuie sa fim singurii care suportam masurile de austeritate pentru limitarea deficitului bugetar.

Suntem o structura asociativa formata din salariati din diferite domenii ale sistemului public. Nu suntem nici politicieni, nici combinati cu partide, nici analisti politici sau economici. Suntem simpli salariati, suntem de asemenea sindicalisti si stam in strada pentru a ne proteja locurile de munca si salariile. Nu cerem nicio crestere salariala! Nu vrem acte normative noi prin care sa fie stabilite sporuri sau majorari! Singura noastra pretentie este ca puterea politica sa respecte si sa aplice legea!

Guvernul Câțu a inghetat salariile bugetarilor prin blocarea aplicarii Legii-cadru nr 153/2017 imediat dupa preluarea puterii desi in campanie a promis cu totul altceva. Guvernarea PNL-USR a ales sa puna toata presiunea pe un procent de 10% din salariatii Romaniei, respectiv acei bugetari cu salariile incomplete si care din 2009 sunt tinuti pe loc prin tot felul de amanari ale legii-cadru, acum blocate definitiv.

Am inteles ca pentru noi nu se poate aplica legea decat in etape, insa acum legea este suspendata la jumatatea perioadei de aplicare iar acest lucru este inadmisibil din perspectiva noastra. Nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord, nu ne-a invitat nimeni la dialog, nu s-a obosit niciun guvernant sa ofere sau sa asculte argumente! Singura optiune care ne este permisa este strada, chiar si aceasta cu un numar limitat de participanti. Daca acum nu am fi nici in strada nu ne-am justifica existenta ca structuri asociative. Nu refuzam dialogul, dimpotriva il pretindem insistent. Suntem oricand gata sa ne mutam din strada la masa dialogului daca aceasta masa va exista.

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2021 urmeaza a iesi la lumina iar protestul de la MFP se suprapune exact pe acest moment. Vrem sa discutam cu echipa de coordonare a MFP si vrem sa ni se raspunda la intrebari. Mentinem atat revendicarile noastre initiale cat si calendarul de proteste decis. In cursul lunii februarie urmeaza mitinguri la Parlament, Guvern si Presedintie precum si la prefecturi din 10 judete. Ne mentinem acelasi mesaj privitor la OUG 226/2020, respectiv lozinca cu care incepem toate mitingurile PUBLISIND si care se va scanda si miercuri la MFP: „Zero toleranță / Pentru ordonanță!”

 

foto – Agerpres