Prin stres intelegem o presiune sau o tensiune aplicata unui obiect, insa la oameni, stresul inseamna stres mental sau emotional intern, in multe situatii chiar in subconstient, determinand in cele din urma furia, anxietatea sau nervozitatea. Perioadele scurte de stres pot fi benefice, cu toate acestea cele de lunga durata pot dauna semnificativ sanatatii unei persoane.

Cand vorbim de stres la locul de munca, ne ducem bineinteles spre un stres continuu, pe perioade lungi si nedeterminate de timp.

Numeroase organizatii sau companii se confrunta cu un mediu de lucru stresant, insa acest aspect nu trebuie sa afecteze nici performanta si nici eficienta, fiind necesara o gestionare si o abordare atenta care sa reduca aceste cauze.

Cele mai frecvente cauze sunt direct legate de natura muncii, angajatul insarcinat cu finalizarea sarcinilor, managerul preocupat de supravegherea indeplinirii sarcinilor si modul in care organizatia este conectata in operatiunile sale (conform Weiten, Dunn & Hammer).

Este important de mentionat faptul ca stresul la locul de munca afecteaza multe aspecte din viata unei persoane, de la evident productivitate, dar si bunastarea lor mentala atat in context profesional, cat si personal. Din acest motiv, gestionarea stresului la locul de munca este esentiala. Foarte rar intalnim persoane care nu se confrunta cu stres la locul de munca, cel putin la un moment dat sau intr-o anumite perioada. Important este sa fie identificate la timp, sa fie comunicate superiorilor si sa se doreasca solutionarea lor, de ambele parti.

Dintr-o scurta cercetare, am identificat cele mai frecvente cauze ale mediilor de lucru stresante:

• Mediu de lucru dezorganizat sau dezordonat
Bullying sau hartuirea la locul de munca
Supraincarcarea
Mediul
Schimbari in cadrul organizatiei
Termene de limita scurte
• Lipsa de comunicare
Program lung de munca
• Activitatea plictisitoare
Modificari de atributii
Nesiguranta locului de munca
• Lipsa de autonomie
• Lipsa de control
• Colegi in varsta inaintata
Training insuficient
• Munca de acasa
• Lipsa sprijinului
• Un management slab
Conditii indecente de munca

Cu certitudine, cei mai buni angajatori vor implementa initiative proactive, cat si reactive pentru a sprijinii angajatii, indiferent ca acestia ridica sau nu astfel de probleme, fiind de preferat intotdeauna preventia.

Surse
https://www.nibusinessinfo.co.uk/
https://championhealth.co.uk/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/