Ca sa nu inventam definitii, intram putin pe wikipedia.org si gasim definitia managementului resurselor umane (prescurtat si MRU sau RU): „reprezinta o abordare strategica a gestionarii eficiente a persoanelor dintr-o companie sau organizatie, astfel incat acestea sa-si ajute afacerea sa obtina un avantaj competetiv. Acest concept este proiectat pentru a spori performanta angajatilor din punct de vedere al obiectivelor strategice ale angajatorului. Managementul resurselor umane se refera in primul rand la gestionarea persoanelor din cadrul organizatiei, concentrandu-se pe politici si sisteme. Departamentele de resurse umane sunt responsabile de supervizarea planului de beneficii ale angajatilor, recrutarii angajatilor, instruirii si dezvoltarii, evaluarii performantelor si gestionarii recompenselor, cum ar fi gestionarea sistemelor de plati si sistemelor de benficii. Resursele umane se preocupa de asemenea, de schimbarile organizationale si de relatiile industriale sau de echilibrarea practicilor organizationale cu cerintele care decurg din negocierile colective si din legile guvernamentale.”

Suntem insa martorii faptului ca conceptul de management al resurselor umane a suferit de-a lungul timpului numeroase modificari sau mai degraba adaugiri, adaptandu-se realitatii in care traim. Domeniul resurselor umane este fara indoiala, intr-o continua dinamica.

In foarte multe situatii, cand spunem resurse umane, tindem le echivalam cu recrutarea de personal, in realitate insa recrutarea de personal fiind doar o ramura a resurselor umane, intrucat acest domeniu urmeaza trei directii principale, dupa cum vom vedea mai jos.

Daca suntem un angajat si ne intereseaza sa cunoastem obligatiile departamentului de resurse umane (spre exemplu, am cerut o anumita informatie si am primit raspunsul ca nu este in sarcina departamentului sa o furnizeze), daca reprezentam un sindicat si avem o situatie a unui angajat cu modul de calcul al venitului lunar si ne intereseaza sa discutam cu persoana cheie, daca suntem un antreprenor si vrem sa cunoastem atributiile pe care le avem in cadrul acestui departament, daca suntem specialist si ne-am lovit de o anumita problema sau daca pur si simplu vrem sa cunoastem mai multe informatii legate de ceea ce face concret acest departament, toate acestea sunt motive care ne determina sa dorim mai multe detalii privind responsabilitatile departamentului de resurse umane.

  • Administrare personal

Administrarea de personal se refera la toate acele activitati intreprinse pentru monitorizarea si gestionarea unei evidente corecte a personalului angajat, cum ar fi: aspecte legate de contractele de munca, de actele aditionale, de arhivarea documentelor, de decizii, de eliberarea unor documente solicitate de catre angajati, de mentinerea unei bune legaturi intre salariat si companie/organizatie/institutie, astfel incat toate aceste responsabilitati sa nu ma tina de angajatori. Tot aici ar intra si pastrarea relatiei cu sindicatele.

  • Salarizare

Salarizarea este oarecum evidenta din insasi titulatura ei, insa ce ar fi de mentionat este faptul ca are in vedere inclusiv legatura dintre companie si angajat la nivel financiar, dar si de reprezentarea companiei in relatia cu anumite institutii financiare, incluzand activitati ca: efectuarea calculelor aferente platilor salariilor, prelucrarea datelor ce tin de activitatea salariatilor, realizarea documentelor contabile ce au legatura cu aceasta etc..

  • Recrutare personal

Cand ne referim la recrutarea de personal, spunem cautarea, verificarea, selectarea si abia in final angajarea candidatilor, in functie de competentele, aptitudinile, experienta si abilitatile acestora coroborate cu nevoile companiei/organizatiei/institutiei. Etapa aceasta reprezinta mai multa interactiune umana decat calcule si date sau documente, fiind situatia in care se elaboreaza si se implementeaza practic o strategie de lucru care va avea in vedere decizia de a alege forta de munca umana potrivita si calificata pentru cerintele angajatorului.

Ca si sarcini, le-am gasit foarte frumos impartite pe 3 categorii:

  • Sarcini sau responsabilitati administrative: pastrarea documentelor, dosarelor de personal, administrarea proceselor de angajare, salarizare, compensare si beneficii, eforturi de mentinere a legalitatii tuturor activitatilor din cadrul departamentului
  • Sarcini sau responsabilitati operationale: recrutare si selectie, integrarea noilor angajati, formare si traininguri, managementul performantei, evaluarea salariatilor
  • Sarcini sau responsabilitati strategice: mentinerea legaturii intre personal si conducere, misiunea organizatiei, imbunatatirea nivelului de motivare printre angajati

In concluzie, rolul unui departament de resurse umane este complex, cu activitati multiple, avand o serie de responsabilitati diferite, de la simpla gestionare a salariatilor pana la stabilirea grilei de salarizare. Rolul acestuia este a ajuta organizatia sa evolueze, sa isi gestioneze si solutioneze conflictele, sa evidentieze cand exista blocaje sau greseli, contribuind la eliminarea acestora. Un departament profesionist de resurse umane este partenerul conducerii organizatiei, putand contribui la imbunatatirea si evolutia acesteia, la adaptarea mediului in care functioneaza, prin dezvoltarea de strategii inovative si eficiente.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/
https://upline.ro/
https://www.myjob.ro/
https://leaveboard.com/
https://www.learningnetwork.ro/