Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, D.I.I.C.O.T. sau „Direcția Anti-Mafia” cum mai este cunoscută, va fi grav afectată de intrarea în vigoare a legilor justiției, din punctul de vedere al încadrării procurorilor care vor mai avea dreptul să ocupe posturi în cadrul acesteia.

Astfel, deja promulgată de Președintele țării, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost modificată și a impus pentru încadrarea ca procuror în cadrul acestei structuri, condiția unei vechimi de cel puțin 8 ani în funcția de procuror sau de judecător, (în vechea reglementare era prevăzută o vechime de 6 ani), pe lângă celelalte condiții privind lipsa sancțiunilor disciplinare, buna pregătire profesională, conduita morală ireproșabilă și admiterea la interviului pe care îl susțin.

Pentru că 2 ani în plus la vechimea în funcție nu au fost suficienți ca procurorii care doresc încadrarea la D.I.I.C.O.T. să fie competenți să funcționeze în această structură, a fost modificată și Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și al procurorilor, care prevede că un judecător sau procuror nu poate fi transferat/delegat/detașat la instanțe sau parchete de nivel superior celei la care are dreptul să funcționeze, potrivit legii.

La o simplă lecturare a textului, nu pare să fie o problemă atât de gravă, însă, dacă pe vechea reglementare un procuror cu grad de judecătorie putea fi încadrat ca procuror D.I.I.C.O.T., conform actualei reglementări, DOAR procurorii încadrați la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General) îndeplinesc condiția de transfer/delegare/detașare sau procurorii care și-au obținut gradele promovând efectiv pe loc.

Rezultă astfel o procedură selectivă de încadrare a procurorilor la Direcția Anti-Mafia, cu o dublă condiționare, pe de o parte vechimea de 8 ani în funcție, iar, pe de altă parte, condiția de a funcționa la un parchet de același nivel.

Probabil mulți își vor pune întrebarea ce legătură are numirea cu transferul/delegarea/detașarea… însă, în fapt, are, pentru că modificările legislative ale statutului magistraților prevăd posibilitatea pensionării acestora la vârsta de 60 de ani cu o vechime în sistem de 25 de ani sau fără limită de vârstă la o vechime în funcție de 20 de ani.

Prin urmare, în toamnă, după intrarea în vigoare și a Legii nr. 303/2004 va avea loc o pensionare masivă în rândul magistraților, aspect anticipat și transpus în scoaterea la concursul organizat de Institutul Național al Magistraturii a 300 de posturi de auditori de justiție și a 61 de posturi la concursul de admitere în magistratură. De aceea, se preconizează o blocare a activității D.I.I.C.O.T. și nu se va mai putea efectua o „selecție” a procurorilor care vor funcționa în cadrul acestei direcții.