Judecatorii Curtii Constituționale au acceptat Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

Obiectia Guvernului se refera la amendamentul adoptat in Camera Deputatilor prin care liderii sindicali nu pot fi concediati. Deputatii au fost de acord cu argumentele initiatorilor, si anume ca liderii de sindicat, spre deosebire de membrii de sindicat, intra mai des in contact cu angajatorul, fiind expusi la masuri represive din partea acestuia. Textul adoptat in Camera Deputatilor preciza:” Este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pe toata durata mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate”.

Ieri , 23 noiembrie 2016, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarea de neconstitutionalitate formulata de catre Guvernul Romaniei cu privire la Articolul unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile Articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011 sunt neconstitutionale, incalcand prevederile art.16, art.41, art.44 si art.147 alin.(4) din Constitutie.

Curtea a retinut ca reglementarea criticata consacra o protectie impotriva concedierii persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pentru alte motive decat activitatea efectiv desfasurata in aceasta calitate, respectiv, cat priveste aceste din urma motive, pentru o durata ce depaseste perioada mandatului.  Or, protecția persoanelor alese in funcții de conducere ale sindicatelor trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata, astfel cum Curtea Constitutionala a statuat prin Decizia nr.814 din 24 noiembrie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 950 din 22 decembrie 2015, ale carei considerente sunt aplicabile, mutatis mutandis, in prezenta cauza.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Prin comunicatul de presa emis in data de 18.11.2016, Blocul National Sindical, confederatie la care este afiliata si Federatia  PUBLISIND a exprimat public dezamagirea fata de atitudinea Guvernului Ciolos care a contestat la Curtea Constitutionala Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011. Dezamagirea a fost cu atat mai mare cu cat interventia Guvernului a vizat protectia liderilor de sindicat de la nivelul companiilor/intreprinderilor, acei lideri care nu sunt scosi din productie si care sunt extrem de vulnerabili in relatia directa cu angajatorul. Blocul National Sindical considera ca prin acest demers s-a urmarit vulnerabilizarea statutului liderului de sindicat de la nivelul intreprinderii, ceea ce reprezinta pe cale de consecinta o ingradire a exercitarii unuia din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libera asociere.

Comunicatul BNS- comunicat_-_18_11_2016

Sursa: Comunicat de Presa – Curtea Constitutionala a Romaniei