Comunicat de presă, 23.12.2019

Jaf pe banii publici la Ministerul Culturii: detașări ilegale pe salarii uriașe

Sindicatul CULTURALIA: Ministrul Culturii acoperă cheltuielile nejustificate din cadrul instituției, scoase la lumină de raportul Curții de Conturi a României. Facem apel la premierul României, Ludovic Orban, să intervină!

Sursa: Sindicatul Culturalia

Auditul financiar asupra contului anual de execuție a bugetului de stat pentru anul 2018 a scos la iveală faptul că14 persoane, printre care chiar hair styliști, au fost detașate în Ministerul Culturii, de la societăți comerciale, cu încălcarea legii. Aceste persoane au primit salarii de aproape trei ori mai mari, față de cât prevede grila de salarizare din Ministerul Culturii, raportată la Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Sindicatul Culturalia, care reprezintă interesele angajaților din cadrul Ministerului Culturii și pe cele ale direcțiilor județene pentru cultură, face publice o serie de nereguli grave care s-au petrecut în cadrul instituției, atestate de un raport oficial al Curții de Conturi a României.

Persoanele detașate din societăți comerciale au ocupat funcții de consilieri în cadrul Ministerului Culturii, pe salarii cuprinse între 6.600 și 13.500 de lei/ brut pe lună.Asta în condițiile în care remunerația maximă prevăzută de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut/lună.

”Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat în 2019. Din păcate, ministerul le-a ascuns sub preș, așa că noi le facem publice. Am înțeles de abia acum de ce Ministerul Culturii nu a avut bani să plătescă drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detașate pe salarii uriașe. Este o bătaie de joc, pe banii cetățenilor!”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”.

Raportul Curții de Conturi arată și alte nereguli, la capitolul achiziții publice. Ministerul Culturii a încheiat un contract cu o firmă privată, având ca obiect prestarea serviciior de monitorizare și control al echipamentelor din Corpul tehnic din imobilul situat pe Bulevardul Unirii nr 22. Serviciile au fost decontate de Ministerul Culturii, fără ca instituția să primească rapoartele zilnice de monitorizare a acestor echipamente, așa cum prevede contractul. La acest capitol au fost depuse lunar aceleași hârtii, fără indicatori de măsurare, cum prevede contractul. Curtea de Conturi a găsit doar niște rapoarte repetitive pe care scria “bun de plată”.

Sindicatul nostru a solicitat oficial ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să spună public cine sunt persoanele detașate și să demareze o anchetă internă. Ne-am lovit de un răspuns sec, prin care ni s-a comunicat că nu avem acces la aceste informații.

Prin urmare, facem apel public la prim ministrul României, Ludovic Orban. Îi cerem să intervină și să ceară o anchetă a Corpului de Control al Secretariatului General al Guvernului la Ministerul Culturii. În caz contrar, ne vedem nevoiți să apelăm la justiție.

Credem că nimeni nu poate fi mai presus de lege. E nevoie de o anchetă care să arate cine a încălcat legea. Pe de altă parte, ne îngrijorează lipsa de transparență a actualului ministru al Culturii, care arată că nu îi pasă de modul defectuos în care au fost cheltuiți banii instituției pe care o conduce. Sperăm că ministrul Culturii nu apără interesele unui grup de persoane, în detrimentul interesului instituției pe care o conduce”, a adăugat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”.

files/1-000-0000-00007/Comunicat_de_presa_Culturalia_jaf_cu_banii_publici_la_Ministerul_Culturii_1.docx

Pentru declarații de presă și informații suplimentare:

Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”, afiliat Federației PUBLISIND

Telefon 0722/438796

E-mail sindicatculturalia@gmail.com