Inteligenta emotionala reprezinta caracteristica unei persoane de a-si gestiona atat propriile emotii si trairi, cat si pe ale celor din jur, fiind definite cinci elemente de baza:
1. Constientizarea de sine
2. Autoreglementarea
3. Motivatia
4. Empatia
5. Abilitatile sociale

Sunt persoane cu un nivel foarte ridicat al inteligentei emotionale, capabile sa identifice atat ceea ce simt ei, ce reprezinta acele sentimente, precum si modalitatea in care acele emotii le poate influenta comportamentul, dar asta inclusiv pentru persoane din jurul lor, ale caror sentimente sau emotii sunt bineinteles, mult mai dificil de gestionat. Insa daca identificarea emotiilor din spatele comportamentelor poate fi realizata, va deveni mult mai facil de recunoscut de unde provin si care ar fi cea mai potrivita interactiune.

Bineinteles, un nivel ridicat de inteligenta emotionala implica abilitati interpersonale puternice, in mod special pe parte de management al conflictelor, comunicarii si negocierii, abilitati esentiale la locul de munca.

Travis Bradberry (autorul bestsellerului Emotional Intelligence 2.0 precum si cofondatorul TalentSamrt, o companie de consultanta care se adreseaza unui procent de 75% dintre companiile din Fortune 500, fiind cel mai important furnizor mondial de teste si training de inteligenta emotionala, cartile sale fiind traduse in peste 25 de limbi si disponibile in peste 150 de tari) sugereaza faptul ca doar 36% dintre oameni au inteligenta emotionala ridicata, fiind o cifra surprinzator de scazuta in pofida faptului ca inteligenta emotionala contribuie semnificativ contribuie indubitabil la un venit mai mare, fata de cei cu un nivel mai scazut.

Totusi, care ar fi motivele principale pentru care inteligenta emotionala ridicata ar contribui intr-un mod pozitiv in context profesional?
• Imbunatateste comunicarea
• Intareste relatiile cu colegii
• Ajuta la imbunatatirea performantei
• Contribuie la progresul angajatilor in cariera lor

Anterior, accentul era pus pe coeficientul de IQ, considerandu-se ca un nivel ridicat inseamna o foarte mare sansa de angajare, insa in ultimii ani aceasta idee a fost reconfigurata, observandu-se ca un IQ ridicat nu este deloc suficient ca cineva sa fie excelent la lovul de munca. Bineinteles ca se doresc oameni inteligenti (atat din perspectiva unui angajator, cat si a colegilor pentru activitatea in echipa), insa mult mai important de atat este un angajat care stie sa se adapteze intr-un loc de munca, sa fie deschis sa parcurga toate suisurile si coborasurile care apar. Astfel incat, inteligenta emotionala (prescurtat EQ), poate reprezenta de multe ori un factor mai critic in atingerea succesului fata de coeficientul de inteligenta (IQ).

Surse
https://mhanational.org/what

https://www.forbes.com/