Inteligenta emotionala reprezinta capacitatea personala de a iti intelege si gestiona emotiile. Cateva dintre abilitatile de baza care caracterizeaza aceasta inteligenta emotionala sunt constientizarea de sine, autoreglarea, motivatia, empatia si abilitatile sociale. Retinem insa faptul ca printr-o inteligenta emotionala ridicata, poti influenta si emotiile altor persoane din jur.
In ultimii ani, cu atat mai mult in ultimul an avand contextul pandemic care si-a pus amprenta, inteligenta emotionala a ajuns un cuvant de baza in departamentele de resure umane din toata lumea, insa conform cercetatorilor, acest aspect trebuie tratat si mai serios.
Un accent mai mare pe emotia umana la locul de munca, poate contribui la numeroase beneficii reale, concrete, cum ar fi o mai buna cooperare intre angajati, un loc de munca mai fericit, o dorinta mai mare de munca, o automotivare puternica. Trebuie sa avem in vedere faptul ca suntem fiinte umane tot timpul, nu doar cand parasim biroul.
Pe siteul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gasim un articol care descrie in cateva cuvinte interesanta carte a lui Daniel Goleman, intitulata simplu „Inteligenta Emotionala”. Autorul sustine faptul ca viziunea noastra asupra inteligentei umane este mult prea limitata, eliminand o serie complexa de abilitati care conteaza foarte mult in modul in care percepem si trecem prin viata.
Pornind de la o cercetare inovatoare atat a creierului, cat si a comportamentului, Daniel Goleman recomanda extinderea acestui concept simplist „inteligenta”. Termenul de IQ (adica acel coeficient care masoara inteligenta umana innascuta si care nu poate fi imbunatatit pe parcursul vietii) nu este suficient. Tocmai din acest motiv, autorul propune acordarea unui interes egal si inteligentei sentimentelor (EQ), presupunand in primul rand constientizarea de sine, autodisciplina si empatia. Inteligenta emotionala masoara cumva felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele, o diferenta majora fata de inteligenta primara, fiind faptul ca poate fi imbunatatita pe parcursul vietii.
Trecand peste aceste cateva idei de baza ale inteligentei emotionale, hai sa dam un raspuns scurt si la intrebarea, de ce ar fi importanta inteligenta emotionala la locul de munca? Exista mai multe motive, care ar putea fi dezvoltate, insa doua dintre ele sunt semnificative: satisfactia si performanta la locul de munca. Urmeaza sa le dezvoltam pe ambele, in articole viitoare, cu cercetari, teste, analize, dezbateri si rezultate.