Codul Muncii prezintă la art. 211 scopul dialogului social și anume asigurarea climatului de stabilitate şi pace socială, sens în care sunt reglementate, prin lege, modalităţi de consultări şi dialog permanent între partenerii sociali. Totodată, în sfera dialogului social intră nu numai bipartitismul, ca relaţie între sindicate şi patronat, ci şi tripartitismul, ca relaţie instituţionalizată între sindicate, patronat şi Guvern.

O definiție legală a dialogului social este oferită de Legea nr. 367/2022 privind dialogul social dialog social la art. 1, pct. 2, astfel: ”toate formele de negociere, consultare sau schimbul de informaţii între reprezentanţii Guvernului, ai angajatorilor şi ai angajaţilor/lucrătorilor, în probleme de interes comun privind politica economică şi socială”.

Totodată, pe plan internațional au existat permanent inițiative de sprijinire a dialogului social la nivelul Uniunii Europene și la nivel național, instituțiile evidențiind necesitatea consolidării dialogului social la nivel național și la nivelul Uniunii, dar și necesitatea unor eforturi consolidate pentru a sprijini nivelul de acoperire al negocierilor colective și pentru a preveni reducerea afilierii la organizațiile partenerilor sociali și a densității organizaționale.

Astfel, există o Recomandare a Consiliului Europei din 12 iunie 2023 care stabilește clar obligația statelor membre de a întări structurile de dialog social și de a implica partenerii sociali în procesul decizional. Guvernul României nu a implementat, însă, până acum niciuna dintre măsurile prevăzute. Reamintim că până la 7 decembrie 2025, fiecare stat membru trebuie să raporteze Comisiei Europene ce măsuri a luat pentru aplicarea recomandării.

În fapt, executivul trebuia să elimine barierele instituționale sau juridice din calea dialogului social și a negocierilor colective care vizează noi forme de muncă și, printre altele, să pună în aplicare un sistem de asigurare a respectării convențiilor colective (prin lege, controale și sancțiuni).

Pornind de la aceste considerente la București are loc Seminarul „Reinforcing the European social dialogue and industrial relations”, eveniment organizat de Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) și Business Europe ce reunește parteneri sociali din România, Franța, Ungaria și Luxemburg.

Blocul Național Sindical este prezent la seminar pentru a dezbate viitorul dialogului social european și întărirea relațiilor industriale, structurile naționale de dialog social și nevoia de îmbunătățire a dialogului social din țările europene.

*Respect profesional.

Echipa Federației Publisind