Reprezentantii Federatiei PUBLISIND au participat ieri, 13.02.2018 , la o intalnire cu Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Delegatia PUBLISIND a fost formata din  Stefan Teoroc-presedinte PUBLISIND, Cosmin Andreica- presedintele organizatiei de tineret PUBLISIND si al Sindicatului EUROPOL (politie) si Catalin Traistaru – presedintele Sindicatului Dicasterial (grefieri).  Din partea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale  au participat ministrul muncii dna Lia Olguta Vasilescu, seful serviciului juridic – Eduard Corjescu, director cabinet ministru – Gabriela Nica si dl Ivan Gheorghe – sef serviciu politici salariale.

Anterior intalnirii de la MMJS, la nivelul federatiei au fost centralizate toate sesizarile trimise de catre organizatiile afiliate precum si cele inaintate de catre afiliatii PUBLISIND direct catre BNS (PUBLISIND a solicitat BNS sa ne transmita toate sesizarile primite, pentru a nu omite vreo situatie); toate problemele au facut obiectul unei liste de subiecte care au fost sustinute la intalnirea cu MMJS. Sinteza intalnirii:

  • Problema sesizata: Diminuarea salariilor de baza pentru functia Sef centru din unităţile de asistenţă socială/servicii sociale cu sau fără cazare – propunerea PUBLISIND a fost de actualizare, prin modificare legislativa a valorilor nominale din grila  astfel incat salariatii care ocupa aceste functii sa nu inregistreze pierderi salariale.  Concluzii: Ministrul muncii a agreat ideea PUBLISIND, tinand cont de faptul ca, raportat la functia de conducere, valoarea efectiva a salariilor nete ca rezultat al aplicarii noilor norme in plan salarial/fiscal, este destul de mica, in medie de 3900 lei; modificarile pot fie operate prin legea de aprobare a OUG nr. 91/2017 aflata in proces legislativ
  • Problema sesizata: Diminuari salariale la nivelul unor unităţile de asistenţă socială/servicii sociale cu sau fără cazare, ca urmare a interpretarilor eronate in materia sporurilor pentru conditii de munca – propunerea PUBLISIND a fost  elaborarea de catre MMJS a unei recomandari privind interpretarea corecta a prevederilor legale in materia drepturilor salariale inclusiv a sporurilor pentru conditii de munca, care sa fie transmise ordonatorilor de credite in vederea unei aplicari unitare a legiiConcluzii: Ministrul muncii a afirmat ca sporurile avute in anul 2017 trebuie acordate si in anul 2018 pana la noi reglementari (martie 2018 – HG privind Regulament sporuri), iar ministerul va elabora o nota de indrumare in acest sens;
  • Problema sesizata: Neacordarea sporului pentru asigurarea continuitatii, in cadrul schimbului normal de lucru, la nivelul unităţilor de asistenţă socială/servicii sociale cu sau fără cazare – propunerea PUBLISIND – elaborarea si transmiterea de catre MMJS, catre unităţile de asistenţă socială/servicii sociale, a unei note de indrumare care sa prevada concret acordarea sporului de 100% pentru aceste ore, in cursul anului 2018.  Concluzii: problema a fost preluata si urmeaza o intalnire tehnica in vederea identificarii solutiilor pentru rezolvarea acestei probleme.
  • Problema sesizata: Diminuari salariale la nivelul personalului auxiliar de specialitate si conex ( grefieri) – propunerea PUBLISIND– elaborarea unei recomandari de catre MMJS privind efectele asupra salariului lunar incluzand sporuri, ale situatiei in care un salariu de baza in plata pentru luna ianuarie 2018, depaseste salariul de baza prevazut pentru anul 2022, precum si informarea Ministrului Justitiei cu privire la necesitatea aplicarii corecte a cadrului normativ si nu pe baza unor minute asumate si circulate intern, fara consultarea organizatiilor sindicale.  Concluzii: Opinia MMJS este ca nu ar trebui sa existe o practica neunitara la nivelul instantelor (ordonatori de credite) asa cum nu ar trebui ca o minuta a CSM sa transmita interpretari proprii ale normelor legale; este necesara o discutie pe care ministrul muncii isi asuma ca o va purta cu ministrul justitiei; pentru ca situatia sa reintre in normalitate ar trebui denuntata acea minuta si setata o interpretare corecta si unitara a legislatiei
  • Problema sesizata: Diminuari salariale la nivelul personalului de probatiune – Propunerea PUBLISIND  repozitionarea functiei de consilier de probatiune  in grila de salarizare cuprinsa in Anexa V, Cap. VII din Legea cadru nr. 153/2017, tinand cont de cresterea valorii de referinta sectoriala, precum si luarea in calcul la stabilirea salariului a drepturilor salariale castigate in instanta. MMJS a detaliat cu privire la evolutia cadrului legislativ precum si la efectele Deciziei CCR Nr 794/2016 care au fost practic neutralizate de intrarea in vigoare a legii-cadru Nr 153/2017. Concluzii: MMJS ia act de solicitarea consilierilor de probatiune transmisa prin PUBLISIND de corectare a acestei situatii, aratand ca din punct de vedere legislativ, solutiile pentru corectarea acestei situatii, ulterior intrarii in vigoare a noii legi-cadru, nu sunt simplu de identificat.  PUBLISIND va solicita o intalnire tehnica pentru familia ocupationala Justitie.
  • Problema sesizata:  Neaplicarea la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 prin care salariile de functie ale agentilor de politie, stabilite in grila din Anexa VI a legii, sunt diferentiate in functie de nivelul studiilor – Propunerea PUBLISIND– elaborarea si transmiterea unei note de indrumare catre MAI, in care sa fie pusa la dispozitie interpretarea corecta a Legii-cadru nr. 153/2017 privind reincadrarea agentilor de politie in functie de nivelul studiilor. Concluzii:  Ministrul muncii a precizat ca trebuie sa consideram aceasta problema ca si rezolvata tinand cont de faptul ca prevederile legii 153/2017 sunt date spre aplicare iar grila specifica din lege include salarii de functie stabilite atat pentru agentii cu studii medii cat si pentru cei cu studii superioare; MMJS va transmite o nota de indrumare catre MAI in acest sens.
  • Problema sesizata: Diminuari salariale la nivelul functiilor de asistent medical din sistemul administratiei penitenciare – Propunerea PUBLISIND – operarea unei modificari legislative (ex: legile de aprobare a OUG 90/201 si respectiv a OUG 91/2017) prin care asistentii medicali din familia ocupaţională de funcţii bugetare Aparare, ordine publica si securitate nationala sa poata opta similar medicilor din aceasta familie pentru salarii de baza din Familia ocupaţională de funcţii bugetare Sanatate si asistenta sociala . Elaborarea si transmiterea unei note de indrumare catre Ministerul Justitiei (ordonator principal) si ANP (ordonator secundar), prin care sa se clarifice cu privire acordarea in anul 2018, a majorarii de 75%, categoriei de salariati susmentionate, chiar daca beneficiaza de salariul de functie prevazut pentru anul 2022. Concluzii: MMJS a inteles problematica si a aratat ca se ia in calcul o modificare legislativa care sa permita si asistentilor medicali din sistemul national de aparare sa opteze pentru salarii din sanatate insa este posibil ca nici aceasta modificare sa nu elimine riscul unor pierderi salariale avand in vedere nivelul SF in plata anterior lunii ianuarie 2018. Se va studia si problema structurii salariului lunar ca urmare a plafonarii SF la nivelul SF stabilit pentru 2022, inclusiv in ceea ce priveste acordarea majorarii de 75% pentru munca in zile de sambata duminica si sarbatori legale. Urmeaza organizarea unei noi intalniri tehnice pentru identificarea solutiilor necesare rezolvarii acestei probleme.
  • Problema sesizata: Diminuari salariale la nivelul functiilor de manageri publici (Anexa VIII, Capitolul I, Punctul A, lit f) – Legea-cadru nr. 153/2017) – Propunerea PUBLISIND avand in vedere impactul bugetar nesemnificativ (300 de salariati) precum si importanta activitatii prestate, am solicitat reanalizarea nivelului de salarizare prevazut in noua lege-cadru, respectiv actualizarea acestuia corespunzator pregatirii profesionale si importantei acestei functii specifice.  Reactia MMJS nu a fost incurajatoare la acest capitol apreciindu-se ca salariile managerilor publici erau la un nivel foarte ridicat prin comparatie cu celelalte salarii din institutiile publice respective. Concluzii: Singura solutie pentru aceasta speta ar fi modificarea grilei prevazute pentru aceste functii in Legea-cadru Nr 153/2017 insa la acest moment nu a fost agreata o solutie clara; problema va fi reluata in relatia cu MMJS.
  • Problema sesizata: Comprimarea salariilor brute pentru 70% din salariatii din Ministerul Tinertului si Sporturilor la valoarea de 2188 lei – Propunerea PUBLISIND identificarea unor solutii pentru diferentierea celor aproximativ 2000 de salarii, comprimate in prezent, la valoarea unica de 2188 lei (ex: consilier juridic, antrenor, asistent medical, sofer, maseur etc), in functie de vechime; elaborarea si transmiterea catre MTS a unei note de indrumare in acest sens. Concluzii: MMJS a transmis ca stie problema si ca situatia este atipica, un numar atat de mare de salariati avand acelasi salariu, indiferent de profesie, nivel sau vechime, insa o solutie clara din punct de vedere tehnic nu se poate la momentul intalnirii.  Urmeaza organizarea unei intalniri tehnice in acest scop.

Ulterior discutiei purtate la sediul ministerului, PUBLISIND a transmis, centralizat problemele sesizate precum si propunerile noastre pentru rezolvarea acestora- petitia PUBLISIND cu nr de inregistrare 14044/14.02.2018/ MMJS poate fi consultata aici

In perioada urmatoare urmeaza sa aiba loc alte intalniri tehnice la care vor participa si alti reprezentanti ai federatiei pe domenii de activitate, prima sedinta fiind planificata maine 15.02.2018 la ora 14.00. Urmeaza perfectarea detaliilor