Pe 2 iunie 2025 la sediul PSD incepand cu ora 13,30 a avut loc o intalnire cu confederatiile sindicale pentru stabilirea prioritatilor de transmis grupului tehnic format de partidele pro europene in vederea elaborarii planului de masuri pentru stabilizarea situatiei bugetare si stimularea economiei cu impact sustenabil in societate. PSD a fost reprezentat prin presedintele PSD dl Sorin Grindeanu, ministrul muncii si vicepresedinte PSD dna Simona Bucura Oprescu, dl Adrian Solomon si purtatorul de cuvant PSD dl Florin Manole. Presedintele PUBLISIND a facut parte din delegatia BNS.
Dl Grindeanu a deschis intalnirea explicand faptul ca la acest moment la Cotroceni se afla in derulare lucrarile grupului tehnic susmentionat si ca pana in prezent la toate discutiile purtate nu s-a auzit decat vocea patronatelor. Astfel, in cursul saptamanii trecute a avut loc o intalnire a Presedintelui Romaniei care a avut alaturi doi consilieri respectiv Dragos Anastasiu si Radu Burnete, cu partidele politice invitate succesiv; ulterior dl Grindeanu a fost invitat in calitate de ministru al transporturilor la o intalnire cu dl Nicusor Dan si din nou dl Dragos Anastasiu.
Presedintele PSD a declarat ca discutiile cu partenerii sociali de pe parte sindicala sunt foarte importante si ca vor orienta impreuna cu consultarea demarata de PSD pe scara larga in interiorul partidului, decizia PSD de a intra sau nu la guvernare. Presedintele BNS a criticat afirmatia avand in vedere presiunile pe care le fac primarii PSD pentru intrarea PSD in componenta noului guvern. Dl Sorin Grindeanu a insistat ca propunerile confederatiilor sindicale sunt foarte importante si ca nu este luata inca nicio decizie in ce priveste pozitia PSD in raport cu noua putere executiva. „Nu fugim de guvernare pentru ca nu avem nimic de regretat. Nu regretam cresterea investitiilor a pensiilor sau a salariului minim“ a spus dl Grindeanu.
De luni pana miercuri grupul tehnic de la Cotroceni intentioneaza sa centralizeze toate masurile pe cele 4 paliere (1. Reduceri cheltuieli de personal / 2. Cresteri de taxe si impozite / 3. Continuare programe de investitii (de regula la nivel comunitati locale cat si achizitii de armament) / 4. Acces la bani publici pentru firme pt asa zisa crestere economica (scheme de ajutor de stat), urmand ca joi si vineri sa finalizeze planul de masuri. In paralel se poarta discutii si pe alte domenii, dl Grindeanu oferind exemplul din invatamant privind intentiile de crestere a normei didactice de la 18 la 22 sau chiar 23 de ore pe saptamana.
Presedintele PSD a informat ca se discuta la modul direct despre taieri de salarii, despre disponibilizari, despre „statul gras“ versus sectorul privat, despre comasari de institutii. Se propune un grup de lucru PSD-sindicate si se afirma ca deciziile PSD vor respecta acordul sindicatelor. In absenta acestui acord PSD nu intra la guvernare. „Nu suntem pentru taieri de dragul spectacolului si refuzam politica de a taia doar din social“ a spus Sorin Grindeanu. PSD va informa sindicatele permanent si va prelua propunerile acestora pe care le va sustine in negocieri. Relatia directa este asigurata de dl Ciprian Vacaru care este desemnat si in grupul tehnic de la Cotroceni.
Dl Grindeanu admite ca trebuie luate totusi cateva masuri pe zona fiscala. Sunt necesare 30 de mld pentru scaderea deficitului pana la final de an. Fie se identifica surse fie se fac reduceri. In intalnirea cu Presedintele Romaniei, dl Grindeanu a oferit o varianta care poate reduce deficitul cu 25 mld: o negociere cu Comisia Europeana pentru mutarea de la imprumut la grant a sumelor prevazute pe domeniul transporturi (constructie autostrazi). Presedintele PSD a mai spus fara a detalia: „avem totusi niste carti de jucat pentru a iesi din aceasta pozitie in care vor sa ne impinga unii“. In continuare intalnirea a fost coordonata de dna Simona Bucura Oprescu, intrucat presedintele PSD urma sa participe la o intalnire cu premierul interimar.
Participantii de pe parte sindicala s-au exprimat pe rand, mesajul general fiind acela ca nu se vor accepta taieri de bani si de posturi, urmand a fi organizate actiuni sindicale in reactie daca noul guvern va incerca sa implementeze un astfel de plan de masuri. Presedintele BNS a facut o prezentare generala a motivelor reale pentru care Romania se afla acum in aceasta situatie si a reamintit demersuri anterioare pe care BNS le-a initiat pentru a preveni o situatie de crize cum este cea actuala. Tototdata, dl Dumitru Costin a propus asumarea unui Acord tripartit care sa fie semnat de toate partile nu doar de PSD si confederatii, in care sa fie agreate masuri echilibrate stabilite prin dialog social. In lipsa unui astfel de acord, confederatiile nu vor garanta pacea sociala. Presedintele PSD a agreat din start propunerea apreciind ca un astfel de Acord trebuie sa fie acceptat de toate partile daca ne dorim iesirea din situatia de criza fara dezechilibre sociale majore.
Doamna Bucura Oprescu a preluat coordonarea intalnirii stabilind constituirea grupului de lucru PSD – sindicate. Aspectele organizatorice se vor transmite prin intermediul unui grup Whatsapp iar intalnirile de preferat bisaptamanale vor avea loc la Comisia de munca din Camera deputatilor cu sprijinul dlui Adrian Solomon. Prima intalnire va avea loc miercuri 4 iunei 2025 la ora 16,00. La intalniri reprezentantii PSD informeaza cu privire la evolutia discutiilor din grupul tehnic de la Cotroceni dar si cu evolutia situatiei in general, urmand ca propunerile care se agreaza a fi preluate de la sindicate sa fie sustinute de PSD in cadrul negocierilor.
***
In continuare, dl Ciprian Vacaru a facut o informare privind rezultatul primelor 4 ore de discutii in grupul tehnic de la Cotroceni (Ziua 1 – reducere cheltuieli) cu precizarea ca pentru domeniul aparare nationala, ordine publica si securitate nationala, se poarta discutii separate, fara riscuri de disponibilizare in domeniu; discutiile vizeaza partea de sporuri cu afirmatia ca sunt prea multe. In listingul de mai jos, solicitarile de eliminare a unor drepturi sunt asumate de USR:
Sporuri:
1. Conditii de munca (antena) – solicitat sa fie scos
Se vor realiza 2 simulari – in loc de eliminare – inlocuirea procentului cu suma fixa:
– 500 lei brut / salariat
– 1000 lei brut / salariat
2. Stimulente fonduri UE – solicitat sa fie scos
Se vor face 2 simulari – in loc de eliminare:
– Max 50 % din salariul brut pentru cei mai performanti 10% angajati
– Max 50% din sal brut pentru cei mai performanti 20% angajati
3. Spor fonduri UE – solicitat sa fie scos
Se vor face 2 simulari – in loc de eliminare:
– Max 35% din sal brut cu urmatoarele conditii :
- Egalizarea in tot sistemul a sal de baza ca la MIPE
- Limitare la 5 persoane / institutie
- Daca proiectele in implementare sau gestionate sunt prelungite nu se mai acorda sporul
– Max 50% din sal brut cu urmatoarele conditii :
- Egalizarea in tot sistemul a sal de baza ca la MIPE
- Limitare la 5 persoane / institutie
- Daca proiectele in implementare sau gestionate sunt prelungite nu se mai acorda sporul
4. Spor pt gestionarea informatiilor clasificate – solicitat sa fie scos
5. Indemnizatie de hrana – solicitat sa fie eliminata (norma de hrana se discuta separat)
Se vor face 2 simulari :
– Acelasi cuantum sal pana in 6000 lei brut
– Acelasi cuantum sal pana in 6000 lei net
6. Drepturi de delegare – solicitat sa fie scoase
7. Voucher de vacanta – solicitat sa fie scos
Se face urmatoarea simulare :
– 800 lei / salariat
– Sa fie folosite doar in extrasezon
– Beneficiarul sa aibe cel putin 1 copil (!?!)
– Fara contributie proprie
– Sa aiba salariul pana in 6000 lei brut
8. Simulare pentru plafon maximal sporuri / salariat (dificil de modificat inainte de noua lege-cadru):
– 20% / salariat
– 30% / salariat
9. Spor doctorat – solicitat sa fie scos
10. Spor CFP – solicitat sa fie scos
11. Discutie separata in grupuri de lucru prog guvernare – pt sanatate, educatie, aparare, siguranta si ordine si magistrati
Restructurari :
1. Solicitare de reducere personal cu 10 % .
Se va face simulare pentru reducere cu 5% a anvelopei cu cheltuielile salariale
2. Cumul pensie / salariu : simulare ca pentru cei care au iesit la pensie anticipat sa nu mai poata cumula
3. UAT – simulare reducere cu 20%
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.