Astazi la Ministerul Muncii a avut loc o intalnire cu confederatiile sindicale, intalnire coordonata de ministrul Ana Costea. La intalnire a participat si Daniela Pescaru, secretar de stat la MFP. In calitate de coordonatoare a grupului de lucru care a fost implicat in consultarile pe domenii de activitate in vederea elaborarii proiectului legii unitare a salarizarii personalului platit din fonduri publice, doamna Costea a oferit participantilor explicatii fara a pune la dispozitie documente. Confederatia noastra a fost reprezentata de Dumitru Costin presedintele BNS, care ne-a informat pe scurt cu privire la coordonatele intalnirii si la perspective.

Putem spune ca structura noii legi este finalizata si ca au fost efectuate estimari privind impactul bugetar. In prezent exista trei variante de actiune pentru a se reusi unificarea sistemelor de salarizare intr-o lege clara:

  1. aplicarea Legii nr. 284/2010 suspendata anual prin acte normative tranzitorii
  2. aplicarea proiectului legii unitare conceput in anul 2015 sub coordonarea Rovanei Plumb
  3. aplicarea proiectului legii unitare elaborat in 2016 in grupul de lucru constituit prin memorandum

Din puncte de vedere bugetar, varianta conceputa in 2016 are cel mai mic impact care este totusi suficient de mare incat sa justifice indoielile ca noua lege unitara va putea fi implementata. Este vorba despre 3,2% din PIB ceea ce ar duce deficitul la valori greu de acceptat. Practic pentru implementarea proiectului proaspat finalizat intr-o varianta aproximativa este nevoie de vreo 25 mld de lei si chiar daca s-ar decide implementarea etapizata in 4 ani a proiectului, legea unitara ramane doar o utopie.

Varianta Rovanei Plumb are impactul cel mai mare, de aprox 40 mld lei, aproape dublu fata de proiectul elaborat in 2016 iar aplicarea Legii 284/2010 se situeaza intre aceste variante ca efort pe care bugetul de stat ar trebui sa-l suporte. Prin urmare se configureaza destul de clar faptul ca se va merge pe varianta conceputa anul acesta insa noi suntem sceptici cu privire la sansele reale de materializare.

Premierul Ciolos a cerut un time-out pana vineri urmand sa verifice materialele puse la dispozitie de MM si MFP, iar vineri avem sanse sa intram in posesia unor documente prin BNS. Pana la acel moment recomandam rabdare si discernamant avand in vedere faptul ca pe Internet circula fel de fel de versiuni, cifre si declaratii.

Dupa studiul pe care premierul si l-a propus, urmeaza o noua intalnire cu confederatiile, marti 16 februarie 2016, data la care ar trebui sa fie puse la dispozitia participantilor documente concrete (proiect, estimari, impact etc). Deci, speram ca la finele acestei saptamani sa avem primele informatii partiale si abia de marti sa putem vorbi pe date concrete. Guvernul Ciolos trage sa isi mentina angajamentele asumate precum si termenele stabilite si intentioneaza sa livreze acest proiect asa cum a promis.

Daca este sa fim sinceri cu noi insine, vom spune ca intelegem perfect faptul ca mostenirea Ponta-Plumb nu este deloc usor de gestionat, iar acest lucru suprapus pe estimarile bugetare cele mai fericite, ne intareste convingerea ca intregul demers este unul formal, care trebuie bifat, proiectul urmand sa fie predat ca un fel de stafeta, astfel incat tehnocratii sa-si respecte angajamentele. De retinut ca acestea vizeaza elaborarea unui proiect si nu adoptarea unei legi (care este treaba Parlamentului) si nicidecum implementarea propriu-zisa a salarizarii unitare care este treaba guvernarilor viitoare, pe termen indefinit. Intre timp, ne continuam viata in anul maimutei de foc, respectiv al 7-lea an de tranzitie salariala spre ceva ce inca nu exista.