Federatia PUBLISIND, are in componenta un numar de 11 sindicate din sistemul public de protectia mediului, constituite la nivelul Agentiilor Judetene de Protectia Mediului si este reprezentativa la nivelul grupului de unitati Agentia Nationala de Protectia Mediului.

Avand in vedere interesul membrilor nostri din acest domeniu, miercuri, 06.09.2017 , la initiativa Federatiei Publisind, a avut loc o intalnire la sediul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului intre dl. presedinte Viorel Toma si reprezentanti ai sindicatelor din sistemul public de protectia mediului.

La sugestia dlui presedinte,  cele doua parti au convenit sa extinda participarea prin invitarea la discutii si a liderului FSUM.  Astfel, la intalnire au participat dl. Presedinte Viorel Toma, dna Cristina Turcoiu-ANPM, Roland Soava si Daniela Dima- Federatia Publisind si dl. Ciprian Soava – Federatia Sindicatelor Unite din Mediu.

Principalele teme dezbatute  au fost:

  • Reorganizarea ANPM preconizata a se desfasura in perioada urmatoare. Dl presedinte a prezentat faptul ca este in curs de elaborare un proiect de modificare a HG 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia. Procesul de reorganizare nu va afecta numarul de posturi din structura si nu se pune problema disponibilizarii de personal.

  • Descentralizarea in domeniul Mediu, conform “Strategiei generale a descentralizarii” adoptate  de Guvernul Romaniei. Dl presedinte al ANPM a prezentat punctul de vedere in privinta descentralizarii in domeniul sau de activitate, procesul constand in transferarea de competente catre structuri judetene ale administratiei locale , urmand ca APM –urile sa se transforme in directii judetene ale ANPM, entitati fara personalitate juridica. In prezent, analiza de impact cu privire la solutiile propuse pentru descentralizare, intocmita de Ministerul Mediului este in proces de reelaborare astfel incat sa respecte conditiile impuse prin legea cadru a descentralizarii si prin Normele metodologice de aplicare a acesteia.