În cursul zilei de 13.12.2023 a avut loc întâlnirea organizată la solicitarea Sindicatul Angajaţilor din ONRC din 07.12.2023 cu reprezentanţii  conducerii ONRC.

Delegația SAONRC a avut următoarea componență:
– Ionela-Monica Pietriş – preşedintele SAONRC,
– Dragoș-Ionuț Banu – vicepreședinte SAONRC,
– Simona-Mihaela Sfîrnă – vicepreședinte SAONRC,
– Adrian-Teodor Filip  – vicepreședinte SAONRC.

Din partea conducerii ONRC, delegația a fost condusă de doamna Valentina Burdescu – Director general însoțită de 11 persoane cu funcții de conducerea din cadrul ONRC.
Subiectul principal l-a reprezentat solicitarea SAONRC în vederea discutării aspectelor legate de consecințele aplicării Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, care vizează și ONRC;

Este important de precizat că organizaţia sindicală a depus eforturi constante pentru a se realiza dialogul social instituţionalizat, sens în care a solicitat numai în acest an 5 întâlniri pentru a fi discutate doleanțele membrilor de sindicat.

În urma discuţiilor purtate cu conducerea ONRC au fost reliefate următoarele:
1.   La solicitarea președintelui și a reprezentanților Biroului Executiv prezenți la întâlnire s-au discutat aspecte despre cum arată reorganizarea ORCT-urilor și cum gândește angajatorul noul mod de organizare al ORCT-urilor.  S-a comunicat  de către conducerea ONRC ca au fost realizate propunerile de organigrame aferente organizării interne – structura organizatorică a instituției – ce reflectă modul în care sunt utilizate resursele umane.
Menționam  că organigrama a fost realizata ținând cont de activitatea desfășurată în interiorul instituției, de specificul acesteia, dar și de responsabilitățile fiecărui salariat, pentru a optimiza procesele interne ce vizează desfășurarea activității.
Este relevant de precizat că organigramele realizate de conducerea ONRC au fost transmise spre consultare conducerii ORCT-urilor, iar majoritatea reprezentanților  grupelor sindicale nu au fost informați cu privire la conținutul documentelor transmise spre consultare.

2.  Referitor la posturile unice vacante – angajatorul a comunicat intenția că se vor organiza concursuri din sursă interna și externă, funcție de necesarul de personal pentru buna funcționare  a instituției și se vor face demersuri în acest sens.

3.   S-a discutat despre implicarea reprezentațiilor din cadrul sindicatului în comisiile de organizare a concursurilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare și s-a precizat că în regulamentele aprobate în acest sens, nu a fost introdusă aceasta prevedere, deși în conformitate cu prevederile HG nr. 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, este prevăzută o asemenea prevedere.

4.   Președintele SAONRC, urmare a faptului că organizația sindicală nu a fost consultată și informată în conformitate cu prevederile Legii nr. 367/2022, cu privire la realizarea de către conducerea ONRC a propunerilor de organigrame, a solicitat realizarea acestei proceduri la acest moment, prin punerea la dispoziție a acestor documente.

5.   Conducerea ONRC a comunicat aspectele de care s-a ținut cont pentru realizarea propunerilor de organigrame cu mențiunea că s-a avut în vedere impactul asupra angajaților.

6.   Referitor la demersul colegei noastre, membru al Biroului Executiv Simona Sfîrnă – memoriul pentru majorarea salariului de baza cu 15% s-a precizat ca a fost înaintat de către conducerea ONRC ordonatorului principal de credite – Ministerul Justiției.

7.    Propunerea de grilă votată în ședința Biroului Executiv din 02.09.2023 a fost comunicată conducerii ONRC în perspectiva discuțiilor legate de viitorul proiect al legii salarizări, întrucât SAONRC are ca scop înaintarea de către angajator a unui proiect de grilă care să fie agreat de ambele părți, respectiv salariații și angajator.

În urma acestei întâlniri,  elementul de noutate este reprezentat de faptul că s-au comunicat propunerile de organigrame reprezentațiilor Biroului Executiv al SAONRC și faptul că se vor organiza examenele pentru posturile unice existente la nivel național in conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Ca și concluzie, preocuparea principală a activității sindicale este de a realiza o comunicare corectă, reală și permanentă cu factorii de decizie (angajatori, ordonatori de credite, ministere inițiatoare de acte normative, etc.).

Echipa Federației PUBLISIND