Trecand peste ideea ca legea in Romania este interpretabila si evitand cu determinare vreo analiza pe text, ne focusam in articolul de fata pe modul in care apare aceasta lege. La noi in tara. Teoretic.

Procesul legislativ este fluxul operatiilor care trebuie urmate de catre o entitate care doreste ca o lege sa fie adoptata.

Cine sunt promotorii?

In conformitate cu Constitutia Romaniei, „Art. 77 (1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.”.

Initiativele legislative ale Guvernului, se numesc proiecte de lege.

Dupa scrierea proiectului, initiativa legislativa trece prin mai multe etape de avizare si consultare cu opinia publica, pentru ca apoi sa intre in dezbaterea din parlament.

Etapele procesului legislativ, sunt:

  • Semnarea proiectului de lege de catre avizatori (autoritati publice interesate in aplicarea acestuia)
  • Depunerea proiectului de lege la Secretariatul General al Guvernului
  • Obtinerea de la Secretariatul General al Guvernului a avizului Consiliului Legislativ
  • Prezentarea in Sedinta de Guvern spre adoptare
  • Depunerea proiectului la Parlament – Prima camera sesizata – Senat
  • Avizarea Senatului pe Comisii (juridica, drepturile omului, egalitate de sanse)
  • Adoptarea legii la Senat
  • Transmiterea proiectului de lege la Camera Deputatilor si inregistrarea acestuia
  • Avizarea de catre Camera Deputatilor pe Comisii (juridica, drepturile omului si romanii de pretutindeni)
  • Adoptarea legii in Camera Deputatilor
  • Transmiterea pentru promulgare
  • Promulgarea de catre Presedintele Romaniei
  • Publicarea legii in Monitorul Oficial
  • Intrarea in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei

Procedura de adoptare a legilor este identica in ambele Camere ale Parlamentului. Parlamentul Romaniei adopta legi, motiuni si hotarari. Legile adoptate de forul legislativ sunt legi constitutionale (adica prin care se modifica Constitutia), legi organice si legi ordinare, initiativa legislativa apartinand Guvernului, deputatilor, senatorilor, precum si unui numar de 100.000 de cetateni cu drept de vot, in conditiile prevazute de Constitutie.

Daca facem o comparatie cu alte tari cu parlamente bicamerale, observam faptul ca diferenta dintre atributele celor doua camere este mica, o lege fiind votata de ambele camere in vederea promulgarii. In Constitutia Romaniei se definesc situatiile in care Camera Deputatilor este prima camera sesizata si astfel, cea care decide in final in caz de divergente. Senatul insa este prima camera sesizata in toate celelalte situatii.

In cadrul Administratiei Prezidentiale, departamentul denumit Departamentul Constitutional Legislativ, reprezinta structura care asigura elaborarea documentelor si demararea procedurilor necesare pentru indeplinirea de catre Presedintele Romaniei, a prerogativelor constitutionale in materie. Aici se analizeaza legile inainte de promulgare, se solicita puncte de vedere de la alte departamente si se semnaleaza aspecte deosebite aparute in desfasurarea procesului legislativ. De asemenea, se poate intocmi fie cerere de reexaminare, fie sesizare de neconstitutionalitate a legilor.

Procesul legislativ poate fi urmarit public, accesand platformele care permit interogarea bazelor de date care gestioneaza proiectele de lege si propunerile legislative care au intrat in procedura legislativa si anume:

https://ro.wikipedia.org/wiki/

http://www.scribd.com/

http://www.parl2019ro.eu/eu/

https://www.presidency.ro/ro/

https://www.gov.ro/ro/