Incep sa apara primele indicii cu privire la intentiile noului Guvern de a compensa contractarea economiei si afectarea grava a bugetului de stat generata de pandemia cu noul coronavirus. Circula pe Internet o pagina dintr-un posibil proiect de OUG din care aflam ca salariile dar si alte drepturi sau elemente salariale vor ingheta la nivelul actual. Nu apar intentii de diminuari salariale (inca) dar nici sanse de continuare a aplicarii Legii 153/2017 prin care a fost stabilita cresterea etapizata a salariilor in sistemul public. Pentru anul 2021 bugetarii cu salarii mai mici decat cele prevazute de lege pentru anul 2022 asteptau o noua ajustare de 25% din diferenta intre salariul de baza sau de functie din anul 2022 si respectiv cel din 2019.
Proiectul de ordonanta despre care vorbim nu are confirmari oficiale inca, acesta urmand sa primeasca o serie de avize inainte de o eventuala adoptare: directiile de specialitate din cadrul MFP (initiatorul cel mai probabil), celelalte ministere de resort, precum si Consiliul Economic si Social. Intelegem ca proiectul ar fi ajuns la MJ pentru avizare insa MMPS sustine ca inca nu l-a primit. Oricum estimam ca lucrurile se vor intampla foarte repede daca este sa luam in calcul si discutiile purtate astazi in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social format in principal din reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor sindicale si patronale.
Conform informarii la cald facute de presedintele BNS – Dumitru Costin, aflam ca Guvernul va merge pe o crestere mica a salariului minim care va urca de la 2230 la 2300 lei insa premierul in exercitiu nu a oferit niciun raspus la intrebarea presedintelui BNS privind masurile preconizate pentru pensii, alocatii dar si pentru salariile din sectorul public. Pentru 2021, premierul anuntă un deficit bugetar de 7% desi EUROSTAT a prognozat un deficit de 11% iar acest aspect indica in mod cert o serie de masuri care se vor lua pentru ponderarea procentului, cea mai previzibila fiind inghetarea salariilor bugetarilor. In zilele care urmeaza vor avea loc sedinte ale noului Executiv care va lua in discutie si alte masuri in ce priveste administratia publica centrala. Urmeaza vremuri care ne imping la organizare sindicala, motiv pentru care Consiliul federal al PUBLISIND se va intruni in cel mai scurt timp. Stim ca sansele reale de a evita anumite efecte in planul salariilor in anul care urmeaza, sunt foarte mici, insa vom analiza optiunile si vom gandi un plan posibil.