INFORMARE
STADIU ACTIUNI PUBLISIND – ASISTENTA SOCIALA – OCT 2014
 
Ca urmare a Comunicatului de presa emis de PUBLISIND pe data de 14 octombrie 2014 si a intalnirii organizate de Ministerul Muncii (Dialog Social) pe 20 octombrie 2014 cu delegatia PUBLISIND, au fost inaintate o serie de revendicari privind cresteri salariale dar si propuneri de eficientizare a sistemului de asistenta sociala.
 
Urmare acestor demersuri, Ministerul Finantelor Publice a adresat o invitatie PUBLISIND pentru o intalnire intrea conducerea federatiei si ministrul finantelor publice, intalnire care a fost organizata in data de 24 octombrie 2014 si s-a produs incepand cu ora 15,30. PUBLISIND a fost reprezentata de Stefan Teoroc (presedinte) si Gabriel Chifu (secretar general).
 

In cadrul intalnirii, dna ministru Petrescu a inceput sedinta aratand ca a luat cunostinta de revendicarile PUBLISIND si ca intentioneaza sa faca o propunere in vederea indreptarii pe cat posibil a situatiei din sectorul asistenta sociala precum si pentru evitarea unor proteste.

 
Ministrul finantelor publice a declarat ca in urma unor analize efectuate s-a stabilit ca este posibila aprobarea unui efort bugetar pentru cel mai defavorizat sector de activitate din sistemul public (comparat cu volumul de munca si specificul activitatii), insa nu sunt solutionabile revendicarile PUBLISIND in forma in care acestea au fost formulate anterior.
 
Dna ministru a aratat ca este perfect constienta despre riscul ca propunerea MFP sa nu intruneasca exact asteptarile PUBLISIND insa a explicat ca detaliile au fost discutate cu primul-ministru fiind finalizata o varianta de solutionare partiala, care din pacate nu este negociabila.
 
Avand in vedere aspectele susmentionate, dna Petrescu a pus la dispozitia PUBLISIND un model de acord (valabil pentru toate structurile sindicale reprezentative din sector) in conformitate cu care masurile care se intentioneaza a fi adoptate in sectorul asistenta sociala privind anumite cresteri salariale.
 
Delegatia PUBLISIND a studiat propunerile si a cerut un interval de gandire si de consultare cu afiliatii, astfel incat a fost repartizat un spatiu in acest sens, in sediul MFP. Au fost consultati telefonic o parte dintre liderii din sectorul asistenta sociala si s-a centralizat o opinie in unanimitate in favoarea semnarii acordului in conditiile propuse de MFP. Totusi, in urma unei analize a legislatiei, corelata cu prevederile acordului, PUBLISIND a identificat un aspect neclar, mai precis termenul „salariu” din propunerea MFP, care nu este definit in aceasta forma simpla de legislatia adoptata dupa data de 1 ianuarie 2010. Salariul este fie brut, fie de baza fie al functiei de baza. Acordul, in varianta sa initiala nu includea nicio explicitare in acest sens.
 
Legea nr 284/2010 stabileste:
 
Art. 12Salariul brut, cuprinde salariul de bază, salariul funcţiei de bază, sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, precum şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar.
 
PUBLISIND a analizat situatia, cadrul legal si contextul si a decis sa solicite MFP ca majorarea promisa sa se aplice la salariul de baza astfel incat prin aplicarea sporurilor la o baza majorata, cresterea generala a veniturilor sa fie mai consistenta. In lipsa acestei prevederi exista posibilitatea interpretarii ca majorarea va fi calculata la nivelul salariului brut, ceea ce ar genera o crestere efectiva mult mai mica.
 
La reluarea discutiilor dupa pauza de consultare, PUBLISIND a transmis dnei ministru Ioana Petrescu propunerea de modificare a prevederilor privind majorarea, conform aspectelor susmentionate. Dna Petrescu a consultat specialistii din MFP privitor la impact si a decis ca este sustenabila aceasta formulare.
In aceste conditii, PUBLISIND a decis suspendarea temporara a actiunilor de protest urmarind repsectarea angajamentelor de catre MFP si avand in vedere improbabilitatea identificarii unei alte solutii pe termen scurt la problemele din asistenta sociala.
 
Cu ocazia intalnirii, care a durat aproximativ o ora si jumatate, delegatia PUBLISIND a transmis tot setul de probleme cu care se confrunta salariatii din sectorul asistenta sociala, subliniind necesitatea unei analize in vederea identificarii de solutii urgente pentru evitarea scurgerii inutile de fonduri prin tot felul de achizitii dubioase sau alte modalitati obscure, in timp ce salariatii se afla sub limita subzistentei.
 
La finalul intalnirii, in momentul semnarii Acordului, PUBLISIND a mai obtinut o promisiune din partea dnei ministru respectiv aceea ca pe data de 5 noiembrie 2014 se va mai produce o intalnire similara celei organizate in 24 oct 2014, sub coordonarea MFP, cu ocazia careia PUBLISIND va propune o serie de solutii pentru criza din sistemul de asistenta sociala din Romania, propuneri care vor fi dezbatute cu specialisti din cadrul MFP si MM.
 
Detalii complete privind intalnirea PUBLISIND – MFP au fost transmise structurilor afiliate prin posta electronica.