INFORMARE intalnire PUBLISIND-MFP
13 nov 2014

Astazi intre 16,00 si 17,30 o delegatie PUBLISIND a fost primita de o echipa a MFP formata din dna ministru Ioana Petrescu, dna Anca Iordache, dna consilier Mariana Luca si o experta MFP in finantari externe. Delegatia PUBLISIND a fost formata din 5 persoane: subsemnatul, Gabriel Chifu secretar general PUBLISIND, Adrian Neagoe vicepresedinte si manager proiecte SNLP, Doru Buzducea presedintele Colegiului Asistentilor Sociali si prodecan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala si Florin Marian specialistul in proiecte al Blocului National Sindical si unul dintre cei mai buni experti in acest domeniu din Romania (in opinia noastra) a carui participare a fost convenita cu Presedintele BNS, dl Dumitru Costin care este permanent conectat la actiunile PUBLISIND pe care le sprijina. PUBLISIND a decis sa ridice astfel nivelul comunicarii cu reprezentantii Guvernului Romaniei evitand capcana plasarii exclusive a demersului in zona de revendicari salariale fara furnizare de solutii concrete.

 

Scopul sedintei de astazi, planifiata cu mai mult timp inainte, a fost de a dezbate probleme din asistenta sociala, probleme semnalate de PUBLISIND prin intermediul unor comunicate de presa care anuntau inclusiv proteste. In urma unei prime serii de intalniri cu Ministrul delegat pentru dialog social si cu Ministrul Finantelor Publice a fost semnat un Acord cu MFP privind incetarea protestelor cu conditia unor cresteri salariale. Cresterile vizeaza si personalul sanitar. Acordul a fost stabilit intre MFP si primul-ministru fiind discutat in prealabil si convenit cu prim-ministrul Romaniei, dl Victor Ponta, asa cum am fost informati de dna Petrescu.
 
Atasam Acordul semnat de PUBLISIND pentru cresterile salariale precum si ordonanta de urgenta a guvernului emisa ca urmare a acestui Acord. Elaborarea ordonantei nu a facut obiectul unei consultari cu sindicatele pentru a se reusi o emitere rapida, astfel incat nu am avut optiunea de a face observatii. Propunerea PUBLISIND convenita in Acord a fost inserata in ordonanta insa a fost introdusa o limitare la capitolul sporuri constatandu-se depasirea fondurilor la dispozitie pentru acest demers. Astfel cresterile sunt plafonate la suma de 100 lei aplicata la salariul de baza fara insa a se influenta sporurile.

 

 
In cursul intalnirii de astazi, PUBLISIND a propus doua solutii tehnice (constituirea unui grup mixt pentru analiza-diagnostic si identificare de solutii, respectiv elaborarea si aprobarea unui program de finantare in valoare de min 100 mil euro) pentru problemele din asistenta sociala. In cursul celor 90 de minute de dezbatere cu participarea dnei ministru Petrescu, au fost oferite detalii de catre reprezentantii delegatiei PUBLISIND privind motivele propunerilor precum si scopurile. Dna Petrescu a aratat ca va verifica daca la nivelul MMFPSPV exista un astfel de grup constituit, in caz contrar angajandu-se sa contribuie la formarea unuia.

 

Referitor la obtinerea unor fonduri europene pentru imbunatatirea situatiei salariatilor si implicit a beneficiarilor din sistemul public de asistenta sociala, discutiile au imbracat o forma foarte precisa, reprezentantul BNS in delegatia PUBLISIND, Florin Marian explicand reprezentantilor MFP mecanismele tehnice si procedurale prin care se poate atinge acest scop. MFP si-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu PUBLISIND in aceasta directie, urmand sa analizeze datele pe care le vom furniza precum si propunerile concrete.

 

Nu au fost omise revendicarile primite din teritoriu carora le-a fost alocat un interval de timp corespunzator in cadrul sedintei. MFP si-a notat toate sesizarile si propunerile noastre, urmand ca acestea sa fie reiterate in cadrul grupului de lucru care se va activa in scurt timp, rezultatele urmand sa fie integrate in cadrul programului de finantare propus.

 

Presedintele CNASR, dl Doru Buzducea a facut o serie de precizari privind riscul de diminuare a personalului din sistemul de asistenta sociala precum si alte probleme legate de o profesie careia i se acorda din ce in ce mai putina importanta. Dl Buzducea a mentionat ca sustine demersurile PUBLISIND, CNASR avand scopuri similare care vizeaza interesele membrilor celor doua structuri asociative care coopereaza si se sprijina reciproc intr-un demers unic.

 

In discutie au fost atinse si alte probleme, respectiv:
  1. Plata sentintelor executorii: se intentioneaza plata integrala a sentintelor executorii insa nu a fost luata o decizie finala; suma pentru transele din anul 2015 este de 2,5 mld lei iar suma integrala este aprox 5,5 mld deci exista un impact bugetar consistent insa intentiile de plata sunt confirmate.
  2. Voucherele de vacanta: inca se efectueaza calcule privind impactul bugetar al acordarii cu 1 ian 2015, insa se face precizarea ca sunt aplicabile doar personalului contractual. (In sistemul penitenciar se vor deconta bilete de odihna si tratament in conditiile stabilite prin HG, OMJ si DDGANP emise in acest sens.
PUBLISIND a deschis deci un canal de comunicare cu MFP si MM. Urmeaza si alte intalniri cu MFP care a cerut un ragaz pentru a se finaliza perioada electorala, urmand stabilirea datei concrete a urmatoarei sedinte. Pana la aceasta data, PUBLISIND s-a angajat sa furnizeze MFP o propunere de program bazat pe o serie de date din sectorul asistenta sociala care se vor completa in cursul datei de 14 nov 2014.
 
Lik-uri utile (www.publisind.ro)

 

 
Documente atasate