INFORMARE  ACTIUNI DOMENIUL PROTECTIA  MEDIULUI – FEDERATIA PUBLISIND

Federatia PUBLISIND, organizatie reprezentativa la nivelul Agentiilor Judetene de Protectia Mediului conform sentintei civile nr. 2 fd/ 03.02.2015 emisa de Tribunalul Bucuresti, reuneste un numar de 14 sindicate organizate la nivelul Agentiilor Judetene de Protectia Mediului. Din aceste considerente PUBLISIND a intreprins o serie de actiuni menite sa apere drepturile si interesele membrilor pe care ii reprezinta.

Mai jos enuntam principalele actiuni demarate in aceasta perioada:

Membrii PUBLISIND au participat in data de 13.04.2016 la protestele spontane organizate in toate structurile subordonate ale ANPM, detalii despre acest protest precum si comunicatul de presa emis de catre sindicatele afiliate PUBLISIND se regasesc pe pagina web a federatiei: https://publisind.ro/proteste-spontane-ale-angajatilor-aflati-in-subordinea-ministerului-mediului-rabdarea-a-luat-sfarsit/

PUBLISIND prin reprezentantii Blocului National Sindical, confederatie la care este afiliata, a participat la intalnirile grupului tehnic de lucru ce au avut ca scop initierea ordonantei privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Astfel inainte de aparitia proiectului,  federatia a transmis un memoriu Ministerului Mediului precum si Ministerului Muncii in care se cerea includerea tuturor structurilor din domeniul protectiei mediului in proiectul de OUG- “ modificarea grilei de salarizare a personalului propriu al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu si Administratiei Rezervatiei Biosferei” Delta Dunarii”, prin alinierea la nivelul propus, de 70% din salariile functiilor similare din Secretariatul General al Guvernului”, precum si „eliminarea tuturor diferentierilor salariale rezultate ca urmare a aplicarii legilor privind salarizarea, prin trecerea tuturor angajaților la nivelul de salarizare aferent fostei trepte I de salarizare”.

Sindicatele din domeniul  PROTECTIA MEDIULUI-PUBLISIND au cerut colegilor din toate structurile protectiei mediului (tuturor salariatilor sindicalizati sau nu) si au obtinut sustinerea pentru acest memoriu. Memoriul a fost depus, impreuna cu 1000 de semnaturi la Ministerul Muncii (cabinet ministru), Ministerul Mediului (cabinet ministru);

Mentionam ca nu ne-am opus/nu ne opunem variantei in care salarizarea din intreg sistemul sa fie realizata la nivelul salariilor prevazute pentru  Garda  Forestiera. Toate demersurile pe care le-am facut ( in care am sustinut salarii la 70% din cele ale SGG) sunt in contextul acestui proiect de OUG aflat in dezbatere publica.

Dupa aparitia proiectului de OUG, PUBLISIND a elaborat un alt  memoriu in care s-a cerut includerea structurilor teritoriale subordonate MMAP si agentiilor centrale din subordine in proiectul de OUG  cu o salarizare  la nivelul aparatului central al ministerului si agentiilor centrale din subordine. Memoriul a fost transmis la Ministerul Muncii (cabinet ministru si pe adresa indicata pentru dezbatere publica), la Ministerul Mediului si confederatiei BNS.

In data 24.04.2016, Federatia PUBLISIND  a participat la dezbaterea publica organizata la Ministerul Muncii ce a avut ca tema Proiectul de OUG privind salarizarea, aflat in consultare publica.

Intalnirea a avut loc intre reprezentantii Ministerului Muncii: dna Elena Ispas- Director Politici Salariale si dna Valentina Contescu- Secretar de Stat si reprezentantii BNS/PUBLISIND: dna Mariana Kniesner- vicepresedinte  BNS , dl.Gabi Chifu -Secretar General PUBLISIND.  In cadrul discutiei au fost  analizate propunerile privind salarizarea din OUG pentru domeniile mediu, asistenta sociala si administratie publica.

Din cadrul domeniului PROTECTIA MEDIULUI  au participat Viorica Iacob-presedintele sindicatului din Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti si Roland Soava-presedinte al sindicatului din Caras Severin si Arad, vicepresedinte PUBLISIND.

Acestia au adus in discutie situatia  discriminatorie creata de   textul OUG intre structurile centrale si cele teritoriale din Ministerul Mediului, si au cerut ca  intreg personalul sa fie salarizat conform principiului pentru munca egala remuneratie egala, avand in vedere atributiile pe care le au si activitatile  pe care le desfasoara.

In aceiasi zi reprezentantii federatiei PUBLISIND  au participat la prima sedinta de negociere a Acordului Colectiv de Munca  la Ministerul Mediului, avand in vedere calitatea de organizatie reprezentativa ( vom transmite detalii structurilor afiliate dupa fiecare sedinta).

In data de 25.05.2016, sindicatele din domeniul PROTECTIA  MEDIU- PUBLISIND au participat, impreuna cu colegii nesindicalizati din toata tara, la mitingul desfasurat in Bucuresti pentru sustinerea salarizarii decente in concordanta cu importanta si complexitatea muncii in institutiile de protectia mediului.

Mentionam ca reprezentantii federatiei au fost prezenti la toate intalnirile organizate ce au avut ca tema angajatii din structurile Ministerului Mediului  pentru a reprezenta interesele membrilor nostri.

 

Federatia PUBLISIND