După ce colegii din DGASPC Bacău, reprezentați de Sindicatul Salariaților din Asistență Socială Bacău, afiliați Federației PUBLISIND, au epuizat toate căile de comunicare cu Consiliul Județean Bacău și Prefectura Bacău, iar răspuns la adresele înaintate Guvernului României nu au primit încă, au urmat în mod firesc și necesar și protestele de stradă.
De la începutul săptămânii au fost organizate zilnic, timp de 2 ore, manifestații în fața Palatului Administrativ din Bacău, unde membri de sindicat au respectat atât limita de 100 de participanți, cât și regulile de distanțare fizică respectiv de port a măștii. Cu toate că au existat și discuții cu președintele Consiliului Județean și cu prefectul, aceștia nu au făcut decât să confirme că nu mai există buget nici pentru cheltuieli sau salarii, iar Guvernul a refuzat să le răspundă solicitărilor de alocări a fondurilor necesare.
În aceste condiții, angajații DGASPC Bacău, ajunși la limita răbdării, cu datorii neachitate și executori care le bat la ușă, au hotărât ca săptămâna viitoare să se deplaseze cu toții la București, unde vor protesta în fața principalului responsabil pentru această situație, Guvernul României. De asemenea, pentru faptul că angajatorul nu le-a plătit salariul aferent lunii septembrie și nu îl va achita nici pe cel aferent lunii octombrie, angajații DGASPC Bacău iau în considerare să nu se mai prezinte la serviciu sau să îi aducă pe beneficiari pe treptele Palatului Administrativ din Bacău, pentru ca cei care și-au primit salariile, angajații din cadrul Consiliului Județean și a Prefecturii, să le ofere serviciile de îngrijire de care au nevoie.
Pentru a vă reaminti situația disperată în care se află angajații DGASPC Bacău, vă oferim următoarele cifre:
- 1745 angajați DGASPC Bacău nu și-au primit salariile corepunzătoare lunii septembrie iar contribuțiile sociale nu au fost plătite din august;
- 750 reprezintă cifra de infectări cu COVID 19 în rândul angajaților, adică peste 40%;
- nu s-au plătit stimulentele de risc pentru niciun angajat, deși sute de angajați au fost izolați forțat, împotriva voinței lor, între 2 săptămâni și 5 săptămâni în centrele rezidențiale alături de beneficiari;
- 833 adulți și 1084 copii, din cele 22 centre, au nevoie zilnică, 24/24, 7 zile din 7, de serviciile oferite de angajații DGASPC Bacău;
Indolența și dezinteresul manifestat de Guvern față de cea mai umilitoare situație în care se poate afla un angajat, respectiv să nu își primească salariul, ne demonstrează că asistența socială în România este în continuare desconsiderată. Nici până în acest moment nu ne-a răspuns nimeni la întrebarea referitoare la motivul/criteriul care a stat la baza deciziei de a nu plăti salariile tuturor angajaților din cadrul DGASPC Bacău, în timp ce pentru toți ceilalți angajați din instituțiile publice au existat bani. Probabil că este și o problemă de ordin politic, pentru că nu se potrivesc culorile de la București cu cele de la Bacău. Însă dacă s-a ajuns ca victimele colaterale ale unor războaie politice să fie angajații din asistență socială, care trăiesc din salariul de 2500 lei, atunci nivelul de bătaie de joc la adresa românilor a depășit orice limite.
Pe această cale îi asigurăm pe colegii noștri că reprezentanții Federației PUBLISIND vor uza de toate mijloacele pentru ca această situație fără precedent să înceteze în cel mai scurt timp. În acest sens, cu sprijinul conducerii Blocului Național Sindical, organizație din care facem parte, am luat legătura cu premierul Ludovic Orban și ministrul Violeta Alexandru, pentru ca fondurile necesare să fie alocate în regim de urgență. În zilele următoare, în funcție de noutățile care vor apărea, vom informa liderii dumneavoastră. Până atunci însă, continuăm protestele pe termen nedeterminat.
Echipa Federației PUBLISIND