„În stradă de Ziua Sportului. Miting împotriva lipsei de transparență, subfinanțării și inechităților salariale”

Sindicatul National Sport si Tineret

Comunicat de presă

Marți, 6 Aprilie 2021, este Ziua Sportului, iar anul acesta Sindicatul Național Sport și Tineret va marca evenimentul printr-un miting de protest în fața Ministerului Tineretului și Sportului, din strada Vasile Conta nr.16, sector 2, București,  începând cu ora 12.00.

Revendicările principale:

  1. Transparență privind descentralizarea.
  2. Criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate / federații sportive naționale și pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice.
  3. Un dialogul social real și corect.
  4. Siguranța locurilor de muncă.
  5. Eliminarea inechităților salariale.
  6. Deblocarea posturilor vacante, MTS fiind singurul minister care nu scoate posturi la concurs deși în sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările.

Suntem revoltați față de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate. Actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiștii din federațiile sportive sau din subordonate, iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport și Tineret. Acest management arogant și netransparent trebuie să înceteze!

Pentru 2021, an olimpic, ministerul a alocat finanțări sub limita sărăciei, fără nici un fel de criterii în acordarea bugetelor către federații sportive naționale și subordonate și fără fundamentarea tăierii premiilor pentru sportivi, antrenori și colectivele tehnice.

În timp ce pentru tot sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările, în Sport și Tineret nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din cauza gestionării proaste a bugetului de la centru.

Lipsa de transparență privind felul în care se lucrează la descentralizarea unităților din subordinea MTS face ca totul să arate ca un proiect ascuns, un adevărat tun imobiliar, fără siguranța locurilor de muncă, bazat doar pe interese patrimoniale, demers făcut cu dedicații și care va favoriza anumite județe.

Blocarea dialogului social de către conducerea ministerului face imposibil orice demers de a corecta situațiile cu care ne confruntăm și nu putem avansa nici în ceea ce privește inechitățile salariale existente în domeniul cu cele mai mici venituri din sistemul bugetar.

Prin protestul nostru scoatem în evidență faptul că sportul românesc a coborât sub pragul sărăciei. Ca rezultat direct al dezinteresului şi superficialităţii autorităților, pe perioada pandemiei acest domeniu a fost propulsat direct în colaps, cu efecte dramatice la nivelul copiilor și al tinerilor, prin abandonul sau neangrenarea în practicarea unei discipline sportive din cauza condițiilor proaste de antrenament, fondurilor insuficiente și lipsei măsurilor de încurajare și protecție. Mitingul din 6 aprilie 2021 este doar primul protest din planul de actiuni al SNST!

***

Vicepreședinte Federația PUBLISIND, Andy NAGY – tel. 0742.324.417

Secretar General Federația PUBLISIND, Cosmin ANDREICA – tel 0720 444 413

www.publisind.ro

federatia.publisind@gmail.com