Libertatea a consultat statisticile oficiale ale Inspecției Muncii, iar acestea arată o imagine groaznică despre România.
România este pe primul loc în topul insecurității la nivel european în același mod în care conduce și clasamentul oamenilor decedați în accidente auto.

  • La fiecare 35 ore, un român își pierde viața la locul de muncă.
  • Zilnic, alți 15 sunt accidentați, adică unul la o oră și jumătate, arată statistici ale Inspecției Muncii.
  • Un număr de 246 de angajați au murit anul trecut în accidente de muncă, iar 5.373 au fost răniți.

Cea mai mare parte a acestora o reprezintă bărbații, numărul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cel al femeilor. Cele mai periculoase meserii sunt comerțul, construcțiile, transporturile și industria auto. Deși trendul este descrescător, România este de departe pe primul loc în Uniunea Europeană în privința accidentelor mortale la locul de muncă, cu aproape 10% din totalul calculat de Eurostat la nivel comunitar.

Din 2010 până la finele lunii iunie 2019 au murit 2.961 oameni în accidente de muncă, în vreme ce 41.786 de români au fost răniți. Spre comparație, orașul transilvănean Mediaș are 47.204 de locuitori, conform recensământului din 2011. Mai exact, un oraș aproape cât Mediașul pățește ceva la muncă la fiecare zece ani.

Primul loc din UE
Cele mai recente statistici europene sunt din anul 2015 și arată un număr total de 3.876 de morți la nivelul UE, în urcare cu 102 față de anul 2014. Datele Eurostat arată că România are o incidență de 5,56 accidente fatale de muncă la fiecare o sută de mii de salariați. Următoarele locuri sunt ocupate de Lituania – cu 3,84 accidente fatale la suta de mii de angajați și Bulgaria
– cu 3,57 accidente mortale la fiecare o sută de mii de locuitori. Cea mai sigură țară din UE este Olanda, unde incidența accidentelor fatale este de zece ori mai mică decât în România, mai exact un procent de doar 0,5 accidente fatale la suta de mii de angajați.

În primele șase luni din acest an au murit 62 de români, iar alți 2.169 au fost accidentați și au
suferit incapacitate temporară de muncă, arată informațiile Inspecției Muncii, furnizate la solicitarea Libertatea. În cele 2.231 accidente de muncă au fost implicate 771 de femei, în vreme ce numărul bărbaților care au avut de suferit este de aproape două ori mai mare: 1.460. O diferență și mai mare se regăsește cu privire la decese: din cele 62 de victime din primele 6 luni din acest an, 59 au fost bărbați, iar 3 femei. Din cele 246 de victime de anul trecut, bărbații au fost 227, iar femeile 19, de 11 ori mai mult.

Numărul de persoane decedate este în scădere, de la 390 în anul 2010 la 246 în 2018, potrivit datelor. Totuși, crește numărul accidentărilor: de la 3.784 persoane afectate în anul 2010 s-a ajuns la 5.373 în 2018, o creștere de 42%.
Nu se investește în securitatea muncii: Sindicaliștii spun că numărul real al accidentelor de muncă este mult mai mare, dar că nu toate sunt raportate. Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical: ”Ar trebui ca instituția care face controlul, respectiv Inspecția Muncii, să fie profesionistă. E afectată de corupție, iar legislația nu este suficient de clară cu privire la conflictele de interese. Nu generalizez, dar sunt multe situații în care firme de consultanță în muncă sunt deținute de soțul, soția, fiul, fiica, nașul, cumnata unor inspectori de muncă. Când sanitarul nu funcționează, piața se îmbolnăvește”, a mai spus Dumitru Costin.
Acesta a mai spus că insecuritatea la locul de muncă reprezintă unul dintre motivele pentru care mulți români au plecat la muncă în străinătate.

Sursa: BNS