Comunicat BNS-Cartel ALFA transmis pe data de 8 august 2012

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) și cei ai CNS Cartel Alfa, confederații reprezentative la nivel național, au participat în perioada 02-03 august 2012 la o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene.
În cadrul acestor întâlniri, BNS și CNS Cartel Alfa au susținut următoarele:

1. În legătură cu așa-zisul ”management privat”, am atras atenția asupra faptului că ”managerii politici” ai regimului Băsescu-Boc au fost ”transferați” și au cumpărat bunăvoința guvernul actual, în complicitate cu firmele de consultanță plătite cu sute de mii de euro din bani publici.
2. Referitor la procesul de privatizare a unităților cu capital majoritar de stat, reprezentanții celor două confederații sindicale și-au exprimat opinia potivit căreia nici guvernele anterioare și nici cel actual nu au întreprins nimic pentru a veni în sprijinul societăților cu probleme, respectiv cu pierderi. Singura măsură avută în vedere de decidenții politici a fost vânzarea pachetelor majoritare de acțiuni ale societăților cu profit, transformând astfel România într-o colonie economică. Având în vedere faptul că în perioadă de criză vânzarea acțiunilor companiilor profitabile se face la valori infime, simbolice, confederațiile sindicale au propus metoda privatizării prin aport de capital (45-49%), concomitent cu delegarea atribuțiilor de administrare pe o perioadă de maxim cinci ani, urmând ca vânzarea acțiunilor rămase să se facă treptat, pe un interval mai lung de timp.
3. În ceea ce privește crearea de locuri de muncă, reprezentanții celor două confederații sindicale au readus în discuție utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, o soluție de creare de locuri de muncă ușor și rapid de pus în practică, coroborată cu investirea fondurilor financiare rezultate din privatizările anterioare precum și cu investirea fondurilor rezultate din aplicarea legii ”off-set-ului”. În opinia părții sindicale, exprimată în întâlinirile avute, prin utilizarea resurselor menționate ar putea fi create cel puțin 200.000 de locuri de muncă.

Având în vedere situația economică și socială foarte gravă, solicităm Guvernului României să apere și să susțină cu prioritate interesul național în cursul negocierilor cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Guvernul României trebuie să vină cu soluții de ieșire din actuala criză și trebuie să oprească procesul de colonizare economică a României început de Traian Băsescu în 1998.

Blocul Național Sindical CNS Cartel Alfa
Președinte Președinte
Dumitru Costin Bogdan Iuliu Hossu