Pe data de 19.01.2016 a avut loc prima sedinta a grupului de lucru constituit in baza Memorandumului cu tema „Constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Ministrul muncii a prezentat situația generală, angajamentul personal, dorința de realizare a unei legi care să rezolve cele 6 probleme identificate în memorandum, precum si alte aspecte la nivel de intentii si principii.

Reprezentanților confederațiilor sindicale li se atribuie același rol ca și reprezentanților ministerelor, formând împreună un grup de lucru comun care au ca scop realizarea noului proiect al legii salarizării unitare. Grupul de lucru va beneficia de toate informațiile necesare, de o deschidere și transparență maximă.

Trebuie precizat faptul ca nu se intentioneaza acordarea unor cresteri de salarii în procente egale pt toate funcțiile. Cei care au salariile pe maximul din grila sau chiar au depășit acest nivel vor „ramane pe loc” pana cand toti ceilalti salariati vor ajunge la un salariu corespunzator functiei pe care o ocupa.

Este de retinut faptul ca pentru perioada următoare un rol foarte important îl au ministerele, prin propunerile pe care la vor face și argumenta în sustinerea unei salarizari favorabile propriilor angajați. S-a mai vorbit și de restructurarea sistemului public cu referire la numărul optim de angajați în special din administrațiile locale și centrale, afirmatie care induce din nou ideea disponibilizarilor. Inseram in cele ce urmeaza clarificari sub forma unui dialog intrebare-raspuns intre participanti si initiatorul proiectului legii.

Intrebări relevante puse de participanti si raspunsurile aferente:

Intrebare: Care este baza de pornire a noului proiect al legii salarizării unitare?
Răspuns: L284/2010, proiectului initiat de ex-ministrul Rovana Plumb lipsindu-i susținerea financiară.

Intrebare: Ce principii stau la baza acestei noi inițiative?
Raspuns: Realizarea unui sistem unitar pentru toate funcțiile, fără tăierea salariilor actuale în plată.

Intrebare:  Care este bugetul alocat?
Raspuns: Pentru cheltuieli cu salariile sumele alocate sunt 2016 – 57,3 mld lei / 2017 – 59 mld lei / 2018 – 61,5 mld lei / 2019 – 64,4 mld lei. Creșterea medie este de cateva procente/an iar cea totală de cca 10%.

Intrebare: Care sunt criteriile de performanță transmise de ministere?
Raspuns: Urmează să fie transmise.

Intrebare: Care este modul în care criteriile de performanță vor fi corelate cu o eventuală matrice salarială?
Raspuns: Acest mod se va stabili în grupul de lucru.

Intrebare:- Care este procedura efectivă de lucru?
Raspuns: Conform calendarului, reprezentanții ministerelor prezintă propunerile de criterii și grilă salarială și acestea se discută în cadrul grupului de lucru, urmând a fi decisă formula care se va regăsi în proiect.

Intrebare: De ce un timp atât de scurt alocat unui act normativ atât de complex precum salarizarea?
Raspuns: Guvernul poate propune măsuri legislative referitoare la salarizare cu maxim 180 zile înaintea validării rezultatelor alegerilor parlamentare, astfel încât dacă se dorește adoptarea legii în mai 2016, este necesară promovarea accelerată a proiectului acesteia în martie 2016.  S-a solicitat situația salariilor tuturor funcțiilor pe fiecare domeniu în parte, incluzând sporuri, indemnizații, alte venituri etc și situația posturilor ocupate și finanțate. S-a precizat că ar fi mai utilă gândirea unui sistem de stimulare a performanței, în condițiile în care majoritatea bugetarilor au salarii foarte mici.

Intocmit Alexandru Cristea si Mihaela Neacsu (BNS/PUBLISIND)