Personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, protesteaza pe parcursul zilei de astazi, 01.02.2018  față de modul de calcul al drepturilor de natură salarială începând cu data de 1 ianuarie 2018, prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept, fără a afecta activitatea instanţei sau programul de lucru cu justiţiabilii.

PUBLISIND are afiliate doua sindicate ce reprezinta interesele personalului auxiliar de specialitate si conex  din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea- Sindicatul Dicasterial si Sindicatul Sinjust Bihor. ( domeniul grefa judiciara din cadrul federatiei).

Principalul motiv de nemulțumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 și 500 lei, cu toate că, Ministrul Muncii și Justiției Sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creștere graduală.

Acestia consideră  că sunt  discriminați față de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creștere salarială având loc la data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creștere salarială de 10%).

Mișcarea de protest de astazi reprezintă o încercare de a atrage atenția factorilor decizionali asupra situației în care se află, Ministerul Justiției fiind sesizat cu privire la aceste probleme, ( si de catre federatia noastra)  fără a adopta însă o poziție oficială în vederea rezolvării problemei.

Dacă situația nu se va rezolva în zilele ce urmează, membrii nostri vor apela la miscari sindicale, inclusiv intreruperea temporara a activitatii. 

Federatia PUBLISIND, sustine revendicarile membrilor sai si va sprijinii toate actiunile de protest initiate de acestia.

Detalii suplimentare:

Catalin Traistaru- 0736.332.230