Faptul ca inca poti protesta liber in Romania este un indiciu cum ca am mai fi un stat democratic. Ca este imposibil sa faci o greva conform legii, trecand prin toate filtrele aberante impuse si ca nu poti obtine mai nimic daca nu faci greva , este dovada vie a intentiei de a se mentine controlul (a se citi – talpa pe grumaz) asupra ultimei redute de reactie sociala organizata din Romania – miscarea sindicala.

Totusi colegii din probatiune, membri in Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune – afiliat PUBLISIND, si-au asumat nu pentru prima data, incetarea lucrului si iata ca au obtinut rezultate. Ca si grefierii, consilierii de probatiune au un raport de munca atipic care nu este materializat nici intr-un contract individual de munca, nici in vreun raport de serviciu. Exista doar un act administrativ in baza caruia isi exercita atributiunile. Dar exact acest aspect faciliteaza, in cazul lor, calea catre greva. Ministerul Justitiei a avut doua optiuni – sa utilizeze mecanisme de presiune si sa caute nod in papura prin legislatia sindicala sau specifica, ori sa recunoasca problemele reale cu care se confrunta salariatii din probatiune si sa treaca la treaba. MJ trecut la treaba. Mai de voie, mai de nevoie.

Conform informatiilor transmise de presedintele SNCSP, Crina Mocanu, au avut loc mai multe intalniri in care au fost detaliate problemele si s-au negociat solutii si termene. Ministrul Tudorel Toader a semnat un ordin comun prin care valoarea de referinta sectoriala (VRS) a fost actualizata la  463,5 lei pentru tot personalul. Apoi s-a semnat un acord cu MJ si DNP care cuprinde un set de masuri, precum si un calendar asumat de toate partile. Dintre termenele asumate mentionam: 31 august 2018 – emitere ordine individuale; 10 septembrie 2018 – plata salariului conform actualizarilor convenite pe linie de VRS dar si privitor la sporuri (incasarea diferentelor pentru ianuarie-iulie 2018 precum si stabilirea unui procent de sporuri de 30% pentru toti salariatii).

Urmeaza ca MJ si DNP sa elaboreze nota de fundamentere pentru sustinerea unui proiect de modificare a grilei de salarizare avand in vedere modificarea VRS care in realitate nu produce efecte decat asupra salariilor debutantilor, definitivii fiind plafonati de grila impusa prin Legea nr 153/2017. Numai in conditiile enumerate mai sus colegii din probatiune au acceptat reluarea activitatii. Ii felicitam pentru determinarea cu care isi urmaresc scopurile absolut indreptatite! Au luptat pentru drepturi si au castigat. Modelul lor trebuie urmat!