Consiliul Superior al Magistraturii și o parte din președinții curților de apel se opun intenției Ministerului Justiției de gestionare a carierei grefierilor și de preluare a acestora din punct de vedere salarial în subordinea ministerului, având în vedere diferențele existente între grefieri, ca urmare a aplicării neunitare a legii salarizării.

În prezent, grefierii desfășoară un raport de muncă atipic, nu au contract individual de muncă, încadrați prin decizii administrative și sunt în subordinea a 36 de angajatori diferiți – Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, 15 curți de apel, 15 parchete de pe lângă curțile de apel, D.N.A. și D.I.I.C.O.T., Curtea Militară de Apel și Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel.

Personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea reprezintă singura categorie profesională care nu are un compartiment de specialitate în cadrul Ministerului Justiției, care să gestioneze din punct de vedere profesional activitatea grefierilor.

Prin amendamentele formulate la proiectul de Lege privind Statutul personalului auxiliar de specialitate și conex, publicat în transparență decizională pe pagina Ministerului Justiției, în data de 25 mai 2018, grefierii au solicitat înființarea unei direcții de specialitate – Direcția de Grefă Judiciară sau preluarea acestora de către Ministerul Justiției.

Am solicitat oficial punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii (adresa o puteți vizualiza mai jos) în ceea ce privește preluarea (gestionarea), din punct de vedere profesional (carieră) și salarizare, a acestei categorii de personal de către Ministerul Justiției, cu toate că acest organism este garantul independenței justiției și are ca rol apărarea corpului magistraților, singura atribuție referitoare la grefieri privind organizarea și funcționarea instanțelor și parchetelor.