In ultima perioada, formarea profesionala a angajatilor a ajuns sa fie un must, in cadrul majoritatii companiilor si organizatiilor. Motivele sunt variate – de la faptul ca asa “cere legea”, pana la dorinta angajatorilor de a avea oameni perfectionati, care sa ii ajute sa isi imbunatateasca pregatirea profesionala, dar si sa acumuleze cunostinte pentru a evolua si a avansa la locul de munca.
Din punct de vedere legislativ, formarea profesionala este reglementata de Codul Muncii, ca reprezentand o forma de educatie continua pentru angajati, cumva in continuarea si completarea sistemului formal de invatamant. Scopul de baza al unui program de formare profesionala este cresterea nivelului de competenta profesionala, nivel care poate fi atins prin numeroase cursuri de pregatire.
In cele mai multe situatii, atat angajatorii cat si angajatii au posibilitatea sa urmeze un curs de formare profesionala. Insa trebuie retinut faptul ca exista situatii in care acestea devin obligatorii, indiferent de pozitiile acestora. Astfel incat, conform prevederilor legislative, programele de formare profesionala sunt obligatorii:
• Cand angajatorul are cel putin 21 de angajati, asta conducand la obligativitatea angajatilor de a participa la astfel de cursuri cel putin o data la doi ani
• Cand angajatorul are mai putin de 21 de angajati, asta conducand la obligativitatea angajatilor de a participa la astfel de cursuri cel putin o data la trei ani
Din obligativitatea prezentata mai sus, privind participarea angajatilor la astfel de programe, rezulta si doua obligatii implicite:
• Asigurarea cheltuielilor de participare pentru angajati (dar si alte cheltuieli ocazionate de derularea cursului)
• Asigurarea tuturor drepturilor salariale ale angajatilor (inclusive a vechimii in munca), pe durata integrala a formarii profesionale
• Asigurarea dreptului la concediu pentru pregatire profesionala pentru o perioada de 80 de ore sau 10 zile, in cazul concediului cu plata
Totodata conform Codului Muncii, aceste programe de formare profesionala se pot realiza prin:
• Participarea la cursuri organizate de angajatori sau de colaboratori externi in calitate de furnizori de servicii de formare profesionala (in tara sau in strainatate)
• Stagii de practica si specializare (in tara sau in strainatate)
• Stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si locului de munca
• Stagii de ucenicie la locul de munca
• Alte programe individuale – programe de training, coaching, conferinte, workshopuri, ateliere, activitati de cercetare, voluntariat, programe de internship
Indiferent de programul de formare ales, acesta se poate organiza atat intern, cat si extern (la sediul angajatorului, la sediul furnizorului autorizat sau la sediile agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca).
Este important sa retinem ca dezvoltarea profesionala si educatia continua cresc semnificativ potentialul de castig si capacitatea de angajare, oferind atat tinerilor cat si profesionistilor cu experienta, oportunitati de a isi spori potentialul de castig, dar si capacitatea de angajare viitoare prin marirea cunostintelor si actualizarea setului de abilitati.
Angajatii care demonstreaza ca au initiativa in invatarea independenta, pot semnala angajatorilor ca sunt deschisi catre noi experiente si entuziasmati sa evolueze.