In ultima perioada, vorbim foarte mult despre fericirea angajatilor. Ce inseamna asta, cum o masuram, cum o stabilim? Exista numeroase perspective in acest sens, insa este un indicator extrem de subiectiv, intrucat fericirea este in sine subiectiva.
Ce este insa interesant, este ca acum, exista un job care chiar asta vizeaza. Adica fisa postului acestui angajat menit sa aduca fericirea printre colegii sai, este sa afle care sunt nevoile acestora pentru a intelege ce anume ii poate face fericiti, dar in aceeasi masura, pentru a le arata ca ceea ce fac este plus valoare si conteaza, atat pentru echipa, cat si pentru compania/organizatia pe care o reprezinta. Conform multor studii, s-a demonstrat faptul ca mediul de lucru este sursa principala a satisfactiilor si a nevoilor personale, cu conditia ca acesta sa ofere posibilitatea evolutiei si a dezvoltarii, insa pe ambele paliere – personal si profesional.
Clujul a spart gheata in tara noastra. Compania FSP Global Group a decis sa creeze acest nou post, intitulat „Chief Happiness Officer” (prescurtat CHO). Firma sustine ca principalul motiv pentru care a hotarat crearea acestui post inovativ, este faptul ca urmare perioadei pandemice, oamenii au devenit din ce in ce mai retrasi, mai izolati, mai nesociabili, cu o lipsa pronuntata de interactiune fizica. Pare ca luminita de la capatul tunelului exista, insa in acelasi timp, etapa in care intram este modificata. Nu in rau sau in bine. Ci altfel. Implica adaptarea la un nou program de lucru, la un nou mod de lucru, la o alta abordare, o noua realitate, insa nevoia de apartenenta la o organizatie, o comunicatie, nu poate fi inlocuita. Prin urmare, un CHO va cauta sa aduca fericirea angajatului. Atentie, a nu se confunda cu motivarea. Explicatia este simpla, citez: „Atunci cand un angajat este fericit, este motivat sa fie mai bun din punct de vedere profesional. Fericirea este o stare de spirit care se vede in tot ceea ce facem” (Antonio Patane, fondator FSP Global Group).
Daca insa ne aruncam un pic mai mult in cercetari, observam ca pe wikipedia.org, exista acest termen de mai mult timp, fiind definit dupa cum urmeaza: „Un chief happiness officer (CHO) dintr-o companie, este managerul fericirii lucratorilor. Probabil originar din America de Nord, posturile CHO sunt create in companii Europene si Britanice, pentru a asigura satisfacerea nevoilor de bunastare a lucratorilor.”. Plecand de la aceasta definitie, gasim in siteurile franceze faptul ca conceptul a fost initial creat de Chade-Meng Tan, un inginer american, al 107-lea angajat al Google, care si-a schimbat locul de munca pentru a se concentra pe dezvoltarea oamenilor si buna lor stare. Astfel, el implementeaza acest nou post „Jolly Good Fellow” (la momentul actual milionar, oferind meditatii). Ce mai gasim interesant, este faptul ca pentru a putea avea acest rol, acest…job implica un spirit evident pozitiv, un deosebit simt al umorului nativ, dar si exteriorizarea unui entuziasm infailibil. Umorul, prietenia, empatia si umbrela acestora, anume energia, sunt indispensabile. Este de retinut faptul ca nu toata lumea are capacitatea de a inspira fericirea altora.
Chiar daca cumva ar fi unul dintre cele mai controversate titluri de post la momentul actual, pe de-o parte este un semn al faptului ca angajamentul lucratorilor este luat cu adevarat in serios, dar pe de-o parte semnaleaza si o miscare nedorita de catre angajatorilor care ar lucra cu emotiile noastre la locul de munca.
Pana una alta exista si, am zis sa facem cunoscut acest concept.