Dupa cum imi place sa incep in general prin definirea conceptelor si ideilor, purcedem si de aceasta data pe wikipedia.org, unde gasim startul pentru ceea ce inseamna “drepturile femeilor” si anume – „Drepturile femeilor sunt drepturile si drepturile revendicate pentru femei si fete din intreaga lume. Ele au stat la baza miscarii pentru drepturile femeilor din secolul al XIX-lea si a miscarilor feministe din secolele XX si XXI. In unele tari, aceste drepturi sunt institutionalizate sau sustinute de lege, obiceiuri locale si comportament, in timp ce in altele, ele sunt ignorate si suprimate. Ele difera de notiunile mai largi ale drepturilor omului prin pretentii ale unei partiniri istorice si traditionale inerente impotriva exercitarii drepturilor de catre femei si fete, in favoarea barbatilor si baietilor.[1].”
Anul acesta se implinesc 25 de ani de cand tarile au inceput sa isi intensifice eforturile in directia emanciparii femeilor si a egalitatii de gen, prin intermediul Platformei de actiune de la Beijing. Europa are una dintre cele mai inalte niveluri de egalitate de gen din lume, insa progresul a fost lent si exista multe diferente intre aceste tari.
Ce este Platforma de actiune de la Beijing?
In anul 1995 a avut loc a IV-a Conferinta Mondiala a Femeilor, desfasurata la Beijing, fiind considerata una dintre cele mai importante dintre reuniunile organizate sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite. ONU a fost principalul militant inca de la crearea sa, pentru a transpune in viata de zi cu zi, un principiu aparent banal, al egalitatii fara deosebire de rasa, sex, limba si religie (regasit in anul 1945 chiar in Carta ONU). In acest an, reprezentantii a 189 de tari au acceptat sa adopte Declaratia Generala si o Platforma de Actiune Mondiala, referitoare la responsabilitatile femeilor si participarea lor in conditii de egalitate la dezvoltarea lor in toate domeniilor vietii publice si private. Chiar dupa 20 de ani, ramane o puternica sursa de indrumare.
Si cateva facts (preluate de pe https://www.undp.org/):
• Mai multe fete merg la scoala decât inainte si mai multe tari au atins o paritate de gen la inrolarea in scoli.
• Mortalitatea materna a scazut cu 3% in perioada 2000 – 2017.
• Mai mult de trei patrimi din state au acum o legislatie privind eliminarea violentei domestice.
• Totusi, Raportul Secretarului-General al ONU privind Declaratia si Platforma pentru actiune de la Beijing arata ca violenta impotriva femeilor si fetelor continua sa fie omniprezenta.
• Barierele invizibile sunt probabil mai evidente pentru femeile din domeniile care contesta „puterea”. In politica, barbatii si femeile voteaza in egala masura, insa femeile ocupa mai putin de o patrime din fotoliile parlamentare la nivel global.
Fiind insa un subiect atat de complex si este dificil sa ne rezumam la cateva idei, revenim.