După instalarea actualului Guvern a fost declanșată o adevărată ofensivă la adresa organizațiilor sindicale care au protestat împotriva măsurilor de austeritate impuse prin OUG 226/2020, care a fost adoptată fără nicio consultarea prealabilă cu partenerii sociali. Premierul Cîțu alături de ceilalți membri ai Guvernului nu s-au sfiit să facă declarații publice în care cataloghează sindicatele ca fiind clanuri mafiote iar protestatarii ca fiind teroriști sau extremiști. Practic, în ochii guvernanților, toți cei care nu susțin măsurile adoptate sunt împotriva lor și trebuie exterminați.

Dincolo de aceste presiuni la care suntem supuși, doar pentru că înțelegem să apărăm drepturile și intereselor membrilor pe care îi reprezentăm, am constatat cu surprindere că atacurile la adresa noastră vin și din interiorul mișcării sindicale. În timp ce sindicatele afiliate Federației PUBLISIND erau în stradă încă din 31 decembrie 2020, protestând împotriva ordonanței austerității, „colegii” noștri de la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală Columna, o organizație care activează cu preponderență în sectorul de asistență socială, poliție locală și administrație locală, au încercat prin acte disperate să ne împiedice să ne actualizăm reprezentativitatea la sectorul de activitate administrație publică și la nivelul sectorului de activitate asistență socială.

Primul atac a avut loc în februarie 2019, când Federația Columna, a deschis o acțiune înregistrată pe rolul Tribunalul București exact în momentul în care se punea în discuție la nivelul Ministerului Afacerilor Interne negocierea unui nou Acord colectiv privind raporturile de serviciu. La acel moment, Sindicatul EUROPOL, afiliat Federației PUBLISIND, purta lupte de gherilă cu conducerea ministerului la cârma căruia se afla Carmen Dan. Deranjul apariției unei organizații care nu mima activitatea sindicală a produs atât de multe valuri încât „sistemul” a apelat la organizațiile de „casă” cum a fost Federația Columna, care deși nu avea membri și interes în zona MAI, contesta reprezentativitatea cu scopul vădit de a împiedica participarea noastră la negocieri. Soluția instanței a fost însă clară iar prin motivare, efectiv a umilit argumentele stupide ale Federației Columna.

Chiar dacă ne-am păstrat diplomația și nu am făcut public acest atac cu conotații puternice din zona politică, am fost surprinși să vedem un al doilea atac la adresa Federației PUBLISIND, de această dată fiind vorba despre acțiunea de reconstatare a reprezentativității în sectorul asistență socială. Imediat după depunerea dovezilor prevăzute de lege la instanță, prin care demonstram că Federația PUBLISIND îndeplinește în continuare condițiile de reprezentativitate (de altfel din 2007 până în prezent PUBLISIND a îndeplinit constant condițiile de reprezentativitate) Federația Columna a depus o cerere de intervenție prin care invoca faptul că va suferi prejudicii dacă reprezentanții Federației PUBLISIND vor fi prezenți la masa negocierilor.

Cu alte cuvinte, dacă citiți cu atenție captura din extrasul cererii de intervenție a Federației Columna, aproape că aveți impresia că motivarea este scrisă de către angajator, care se panichează că nu va mai avea la masa negocierilor doar federația „de casă” cu care este obișnuit să mimeze negocierea drepturile angajaților ci va trebuie să dea piept cu o organizație sindicală care chiar va reprezenta interesele membrilor. Și această tentativă a fost respinsă de instanță ca fiind „neîntemeiată”.

 

 

 

 

Iar dacă vedem că în instanță Federația Columna este foarte activă, însă doar când vine vorba despre concurență, în cele 3 luni de când Guvernul a emis OUG 226/2020, prin care s-a suspendat aplicarea Legii 153/2017 a salarizării personalului plătit din fonduri publice, constatăm cu regret pentru cei care sunt membri în această federație, că reprezentanții lor nu au organizat nici măcar un singur protest sau măcar o poziție publică critică la adresa Guvernului care adoptă măsuri împotriva angajaților.

Mai mult decât atât, aflăm că președintele Federației Columna, cu toate că a împlinit vârsta de pensionare și a fost dat afara din conducerea confederației CNSLR „Frăția”, refuză să predea mandatul continuând să ocupe ilegal funcția de președinte de federația, în condițiile în care prevederile art. 3 alin. (1) din Legea 62/2011 condiționează dreptul de a face parte din sindicat, cu atât mai mult ocuparea unei funcții sindicale, de deținerea calității de angajat, și nu de pensionar.

Federația PUBLISIND nu se va lăsa intimidată de aceste organizații puternic politizate, care doar mimează activitatea sindicală și sunt folosite ca instrumente pentru atacuri la adresa celor care luptă pentru drepturilor angajaților din România.

Echipa Federației PUBLISIND