După ce a reușit, cu greu, să își găsească diploma de bacaureat, premierul Marcel Ciolacul și-a asumat rolul de șef catedră și, alături de alți 55 ”dascăli” din cadrul coaliției a propus modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Astfel, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, aceștia au propus ca evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici să cuprindă şi verificarea, în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile acestora:
„Procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici de execuţie şi a funcţionarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului şi a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, prin compararea gradului şi a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale şi a criteriilor de performanţă stabilite cu rezultatele obţinute în mod efectiv de către funcţionarul public”.
Proiectul de act normativ prevede că verificarea cunoştinţelor teoretice se va face la sediul autorităţii sau a instituţiei publice, în prezenţa persoanei competente a stabili întrebările sau a unui funcţionar public delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfăşurării procedurii. Funcţionarului public i se va prezenta documentul conţinând întrebările la care va răspunde în scris cu respectarea timpului alocat.
Reținem că din punct de vedere al notării, șeful executivului nu pretinde performanțe mai mari decât ale sale, stabilind că fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.
Obţinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului funcţionarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător.
Inițiatorii își mai justifică demersul prin aceea că „în activitatea autorităţilor şi instituţiilor publice s-a constatat adeseori că pentru atingerea unor rezultate apte a asigura îndeplinirea obiectivelor şi a criteriilor de performanţă stabilite pentru funcţionarii publici, diversele componente sau structurile funcţionale ale entităţilor publice solicită frecvent sprijinul celei de specialitate juridică, conducând la o încărcare excesivă a activităţii acesteia şi la disfuncţionalităţi de ansamblu ale activităţii entităţilor publice”. Cu alte cuvinte, legiferarea ”lucrărilor de control” care impactează calificativele anuale derivă și din necesitatea de a degreva structurile juridice.
Atașăm alăturat spre consultare proiectul de act normativ – forma inițiatorului precum și expunerea de motive.
*Respect profesional.
Echipa Federației PUBLISIND