Cu toate ca wikipedia.org reda digitizarea ca fiind similara cu digitalizarea, daca aprofundam un pic subiectul, vom afla ca exista niste fine diferente. („Digitalizarea[1] sau digitizarea[2] este procesul de transformare a informațiilor într-un format digital, în care informația este organizată în biți. Rezultatul este reprezentarea unui obiect, imagine, sunet, document sau semnal prin generarea unei serii de numere care descriu un set discret de puncte sau probe.” wikipedia.org)

Digitalizarea ca si concept a inceput sa apara recent in societate, atat in mediul academic, cat si in industrie, insa adesea este interpretata eronat. Cu toate ca digitalizarea si digitizarea sunt termeni specifici si diferiti ca si esenta, de foarte multe ori sunt utilizati superficial si considerati identici.

Ca sa scurtam subiectul, dar sa ramanem si cu main idea, digitalizarea este reprezentata de “utilizarea tehnologiilor digitale pentru schimbarea unui model de afaceri si pentru oferirea de noi oportunitati de venituri si de creare de valoare; este procesul de trecere la o afacere digitala, care la randul ei este rezultatul unei serii de procese de digitalizare, dar si un pas esential spre transformarea digitala”, conform definitiei date de Gartner (companie americana de consultanta si cercetare in IT, fondata in anul 1979. The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times impreuna cu 30 de publicatii financiare importante consideră Gartner o sursa de incredere, pe care o citeaza de aproximativ 70 de ori pe saptamana.).
Mai departe.

Digitalizarea nu poate avea loc fara digitizare. Asta insemnand ca digitizarea reprezinta transformarea tehnologiilor analogice in digitale, pe cand digitalizarea reprezinta utilizarea acestor tehnologii digitale, precum si a datelor digitizare pentru a a transforma modul in care clientii si companiile se angajeaza si interactioneaza, creand astfel noi fluxuri de venituri (digitale).

Digitizarea inseamna optimizarea interna a proceselor (spre exemplu – automatizarea muncii, reducerea la minimum a hartiei – moda “paperless”), rezultand implicit reducerea costurilor. Pe de alta parte, digitalizarea inseamna o strategie care depaseste ideea de implementare a tehnologiei, pentru implicarea unei schimbari profunde, de baza, la intregul model de afacere, dar si la evolutia muncii.