Coordonatorii Comisiei Ocuparea forței de munca și afaceri sociale din Parlamentul European au programat o dezbatere generala privind reprezentarea lucratorilor in consiliile de administratie ale companiei,  pentru prima data de la primele alegeri directe din 1979.

O dezbatere generala privind reprezentarea la nivelul consiliilor de administratie este necesara, iar Confederatia Europeana a Sindicatelor ( CES) considera ca exista o necesitate clara a Parlamentului European sa asigure faptul ca reprezentarea lucratorilor la nivelul  consiliilor de administratie devine parte din toate propunerile legislative europene privind companiile.

CES a salutat instituirea Statutului  Societatii Europene- SE introdus in 2004, insa obiectivul SE de a salvgarda sistemele nationale existente in 18 din cele 28 de state membre, nu mai este indeplinit. Acest lucru se intampla in principal datorita compromisului specific SE, de a nu stabili, inca un standard minim european.

Această deficienta trebuie corectata prin stabilirea unui standard minim European, cum ar fi, de exemplu, o reglementare diferentiata adaptata pentru diverse situatii si in functie de numarul de angajati.

Aceste indicatii clare de la PE catre Comisia Europeana ar alimenta o munca mai atenta si mai detaliata cu privire la acest subiect important. O voce mai puternica a lucratorilor face parte esential din mobilitatea companiei, fiind totodata si un instrument necesar pentru o economie de succes si o societate mai democratica.

Sursa: BNS/ Confederatia Europeana a Sindicatelor