Sistemele de protectie sociala sunt concepute pentru a oferi protectie impotriva riscurilor si nevoilor asociate cu:

 • somaj
 • responsabilitatile parintesti
 • boala si asistenta medicala
 • invaliditate
 • pierderea unui sot sau a unui parinte
 • in varsta
 • locuinte
 • excluderea sociala

Mi-a placut foarte mult o explicatie sa-i spunem, umana, mai pe intelesul tuturor, a ceea ce este aceasta protectie sociala sau mai degraba, de ce anume este generata. Prin urmare, voi cita integral aceasta descriere: „Produs al naturii si al societatii, dar si al permanentei lupte cu sine insusi, omul se prezinta ca o fiinta tridimensionala: biologica, sociala si rationala. Existenta omului si dezvoltarea sa presupune satisfacerea unor nevoi multiple. Ca urmare, nevoile omului apar sub forma a ceea ce oamenii resimt direct sau indirect ca fiindu-le necesar pentru existenta, pe4ntru formarea si dezvoltarea personalitatii umane. Dorintele, aspiratiile si asteptarile oamenilor de a avea, de a fi, de a sti si a crede reprezinta latura subiectiva a acestora. Nevoile omului constituie mobilul intregii sale activitati social economice. Orice fiinta umana pentru a trai si a se dezvolta are nevoie sa imprumute din natura anumite elemente. Atata timp cat o nevoie nu-i este satusfacuta, produce in om o reactie prin care isi manifesta dorinta de a cauta obiectul satisfacerii respectivei nevoi. Demnitatea si valoarea fiintei umane sunt hotaratoare in promovarea progresului social si instaurarea celor mai bune conditii de viata intr-o libertate cat mai deplina.”, conducand asadar la urmatoarea afirmatie: „De aceea oamenii au dreptul la ajutor si la protectia sociala pentru cresterea si mai ales, atunci cand este nevoie, la mentinerea bunastarii lor, in acest sens trebuind sa beneficieze de protectia si de asistenta de care are nevoie pentru a putea sa joace pe delin rolul sau in societate.„. (creeaza.com)

Principalul cadru de politica in domeniul protectiei sociale a Uniunii Europene este strategia „Europa 2020” si „Metoda deschisa de coordonare pentru protectia sociala si incluziune sociala”, care are ca scop promovarea coeziunii sociale si a egalitatii printr-o protectie sociala adecvata, accesibila si durabila din punct de vedere financiar si prin sisteme si politici de incluziune sociala.

Cu toate astea, obiectivele protectiei sociale variaza foarte mult, de la reducerea saraciei si vulnerabilitatii, construirea de capital uman, imputernicirea femeilor si fetelor, imbunatatirea mijloacelor de trai, precum si capacitatea de raspuns la socuri economice sau de alta natura. Ca rezultat, forma si functia programelor de protectie sociala pot fi destul de disparate, in functie de obiectivul particular.

Protectia sociala include:

 • asistenta sociala
 • asigurari sociale
 • servicii de ingirjire sociala
 • programe ale pietei muncii

Sistemele de protectie sociala ajuta la construirea rezistentei si capacitatii unei tari de a raspunde la crize. Ca parte a unui cadru cuprinzator, protectia sociala poate ajuta la gestionarea dezastrelor intr-un mod mai previzibil si mai durabil si poate fi extrem de eficienta in situatii de fragilitate extrema sau crize prelungite, oferind sprijin populatiilor afectate si victimelor deplasarilor fortate.

 

https://gsdrc.org/topic-guides/
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/
https://www.ilo.org/public/english/protection/download/lifecycl/lifecycle.pdf
https://cdn.odi.org/
https://www.euro.who.int/
https://www.un.org/development/desa/dspd/wp-content/uploads/
https://gsdrc.org/topic-guides/
https://www.creeaza.com/