În urmă cu 3 săptămâni, o hotărâre în primă instanță a surescitat interesul sutelor de mii de bugetari care își desfășoară activitatea în condiții improprii. Este vorba despre un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4, care a dat în judecată instituția și a cerut daune morale pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește asigurarea condițiilor minimale.

În apărare, procurorul a depus la dosar două rapoarte, unul din 2015, celălalt din 2018, realizate de către evaluatori din cadrul firme private, specializate în domeniul securității și sănătății în muncă.

Conform raportului din 2018, specialiștii au stabilit următoarele: „suprafața biroului este de aproximativ 20 mp, iar numărul de procurori care își desfășoară activitatea în această cameră este de 12 (procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 și din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1). La acest număr se adaugă vizitatori sau cei chemați la audieri care pot fi, în medie 4-5 persoane.

Tot în raport se menționează: „Mobilierul este învechit, neergonomic și necorespunzător pentru munca prestată și pentru necesitățile de lucru, respectiv birourile sunt mici, neputând satisface cerințele de depozitare a documentelor și a echipamentelor de lucru curente, scaunele sunt neergonomice, nepotrivite pentru lucrul la calculator. Sunt necesare scaune cu reglaj pe verticală, cu sprijin pe antebrațe și cu posibilitatea de rotire. Există un singur corp cu rafturi pentru depozitarea documentelor, dar este insuficient pentru necesitățile avute. Pentru suprafața camerei, există multă aparatură electronică: monitoare, calculatoare, imprimante care generează atât câmpuri electromagnetice cât și o viciere a aerului. De asemenea, cablurile electrice de alimentare și prizele lor se află înșirate pe podea, iar oamenii calcă pe ele și/sau picioarele scaunelor sunt așezate pe ele, existând riscul deteriorării lor și producerea de scurtcircuite electrice, electrocutări sau incendii.

Tot cu privire la riscurile identificate, se numără și cantitatea mare de praf pe care dosarele în exces depozitate în bioru le conțin: „În plus, aceste documente pot conține bacterii și alte microorganisme care pot afecta sănătatea personalului din încăpere. Procurorii, din lipsa dulapurilor, pun dosarele direct pe podea, existând riscul de a se umple de praf, de a se distruge documentele și în momentul manipulării lor, când se apleacă să ridice dosarele, poziția fiind forțată, există riscul de a se produce afecțiuni musculo – scheletale, în special în zona lombară. Lumina este naturală și artificială, dar lumina naturală este suficientă doar pentru cei care lucrează în imediata apropiere a ferestrei. Aparatul de aer condiționat este funcțional și suficient pentru volumul camerei, însă filtrele de aer nu au mai fost schimbate de câțiva ani”.

În raport de aceste evaluări, judecătorul din cadrul Tribunalului București a apreciat și fundamentat hotărârea după cum urmează: „În documentele întocmite de cei doi evaluatori de riscuri profesionale a rezultat că reclamantul este în permanență supus unui disconfort psihic, stres, dar și unui pericol fizic prin înșirarea cablurilor pe podea existând riscul producerii de scurtcircuite electrice, electrocutări sau incendii, dar și risc biologic, prin infectarea cu microorganisme datorită depozitării dosarelor direct de podea și neschimbării filtrelor de aer condiționat. Tribunalul apreciază că desfășurarea activității de către un magistrat în astfel de condiții aduce atingere demnității umane și profesionale, prin aceea că în activitatea sa un procuror audiază învinuiți și martori, iar procurorul trebuie să inspire autoritatea și puterea cu care a fost investit în funcție și în nici un caz să fie subestimat datorită condițiilor inumane în care lucrează. (…) Subminarea puterii funcției sale ar putea avea repercusiuni și asupra actului de cercetare pe care îl întreprinde procurorul, iar per ansamblu poate fi afectat întreg actul de justiție, cu consecința pierderii încrederii cetățeanului în statul de drept”.

Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a fost obligată să îi plătească procurorului daune morale în valoare de 14.400 de euro pentru încălcarea dispozițiilor legale privitoare la condițiile de muncă ce trebuie asigurate personalului angajat dar și o sumă de 400 euro/lunar începând cu 15 ianuarie 2019 până la momentul în care instituția îi va asigura condițiile legale.

Această premieră readuce în prim plan discuția referitoare la precaritatea condițiilor în care mulți bugetari își exercită atribuțiile de serviciu și oferă posibilitatea organizațiilor sindicale să depună acțiuni în instanță pentru reprezentarea membrilor care se află în situații identice.

Echipa Federației PUBLISIND