Nu de puține ori suntem puși în ipostaza dificilă de a explica membrilor de sindicat de ce acțiunile promovate în instanță, având ca obiect drepturi bănești, sunt pierdute și asta pentru că de multe ori, dosare care au același obiect, aceeași motivare și același temei sunt interpretare diferit. Iată însă, că acest lucru nu este cauzat doar de modul de interpretare al judecătorului și nici de alte chestiuni ce țin de esența justiției, ci mai degrabă de „cât costă statul” dacă acel proces va fi câștigat.

În multe situații, încă din 2009, de la haosul cauzat de guvernarea Boc și până în prezent, mulți lideri care au promovat acțiuni în instanță privind drepturile salariale ale membrilor au suspectat existența unei imixtiuni în actul de justiție care vine de la cel mai înalt nivel. Nimeni însă nu și-a permis, în lipsa unor minime dovezi să afirme răspicat acest lucru, din simplul motiv că este aproape imposibil să probezi existența unor „directive de partid”.

Iată că în anul 2019, când magistrații simt pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea, frustrare, pericolul de politizare a sistemului, iar independența lor este prejudiciată, după protestele din stradă, brusc au apărut și documente oficiale prin care se confirmă intervenția politicului în realizarea actului de justiție. Imixtiunea ministrului îmbracă forma unei „recomandări” pe care acesta o trasează președinților Curților de Apel și Tribunalelor, adică exact acelora care zilele trecute se deziceau de protestele subalternilor.

Federația PUBLISIND va fi alături de judecătorii onești care vor soluționa cu celeritate, imparțialitate și fără a da curs acestro „recomandări” menite să afecteze independența justiției. Sperăm ca în România să nu se ajungă ca înfăptuirea justiției să se rezume la întrebarea „cât costă dreptatea?”, iar hotărârea judecătorilor să nu fie afectată de impactul bugetar pe care l-ar produce o soluție favorabilă bugetarilor.

Echipa Federației PUBLISIND