An nou, reguli noi. Nu avem doar o nouă lege a pensiilor, ci și noi condiții în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul.
Este vorba, mai exact, despre o nouă dispoziție, care va intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, în toamnă. Potrivit legii, cumulul pensiei cu salariul va fi în continuare posibil, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute.
După cum bine se știe, în prezent, legea actuală a pensiilor, Legea 263/2010 permite cumulul pensiei cu salariul, dar depinde și de tipul de pensie primită.
Noutatea o reprezintă însă articolul 105 din noua lege a pensiilor. Potrivit acestuia, pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), precum venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, indemnizații de șomaj, indemnizații de asigurări sociale de sănătate, nu cu venituri dependente sau independente precum PFA-uri, chirii, dividende etc.
Care categorie de pensionari poate beneficia de cumulul pensiei cu salariul potrivit noii legi? Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 de ani „în situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”.
Nu va avea dreptul să cumuleze pensia cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă. De asemenea, cel pensionat anticipat, dar numai pe durata perioadei cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă, nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.