Trecerea  creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Hotărârea de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie . În aceeași hotărâre de urgență s-a stabilit că începând cu anul școlar 2021 -2022 , creșele de stat sunt arondate , doar la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților prin decizia inspectoratelor școlare. Conform OUG 100/10.09.2021 Ministerul Educației avea obligația de a elabora Metodologia de organizare și funcționare a creșelor în termen de 30 de zile de la data publicării în M. Of. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în momentul de față vorbim despre o întârziere de 153 de zile, fapt ce relevă un dezinteres pentru acest subiect.

Având în vedere că o parte din funcțiile existente în creșe nu se regăsesc și în familia ocupațională educație, proiectul de HG prevede posibilitatea parcurgerii de către personalul nedidactic (bucătari, îngrijitoare) a unui modul de formare profesională în domeniul educației timpurii, ce va fi organizat de liceele pedagogice prin casele corpului didactic, care ar trebui parcurs până la data de 31 august 2022.

Nu s-a regăsit în proiectul de lege nici o referire la posturile de șef de centru și psiholog clinician existente în prezent ceea ce înseamnă ca funcția de ȘEF DE CENTRU  dispare ,  iar pentru funcția de PSIHOLOG -serviciile pot fi furnizate în baza unui protocol , contract de furnizare , după caz. Având în vedere că proiectul de HG oferă soluții doar pentru personalul nedidactic iar pentru educatori nu existau alternative, în vederea evitării discriminării privind categoriile de personal, s-a propus includerea în formarea profesională continuă și a educatorilor existenți în prezent în creșe, inclusiv posibilitatea fructificării cursurilor absolvite de educator specializat care a inclus la acel moment și un modul pe educator – puericultor.

Se are în vedere echivalarea posturilor existente și preluarea acestora pe grila de salarizare a I.S.M.B.  Pentru personalul  actual din creșele de stat pentru care nu se solicită arondarea la o grădiniță și rămân în subordonarea locală, la momentul intrării în vigoare a prezentei Hotărâri a Guvernului, formarea profesională se va suporta de angajator și se va realiza etapizat, până la data de 31 august 2022.

Centrele de zi care au cel puțin o grupă de copii ante preșcolari, dar nu mai mult de jumătate dintre beneficiari de vârstă ante preșcolară, funcționează în continuare cu denumirea de centru de zi, cu respectarea prevederilor art.27, alin.(1^1) și (4^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Ca o primă concluzie, putem vorbi despre o lipsă de implicare a Ministerului Educației în privința pregătirii resursei umane pentru punerea în aplicarea a noilor modificări. Ne referim în cazul acesta, cu titlu de exemplu la educatorii din creșe pentru care nu există alternativă în privința parcurgerii unor cursuri de formare în domeniul educator-puericultor. De asemenea am identificat lipsa unui sistem structurat pentru formarea continuă a personalului existent în prezent în creșe și de coordonare metodologică a acestuia din partea grădinițelor, în vederea preluării creșelor de către Ministerul Educației.

Cu titlu de exemplu, funcția de inspector de specialitate, care nu se regăsește în familia ocupațională „învățământ”, prevăzută de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, va putea fi preluată doar dacă va fi transformată după caz în: administrator financiar cu studii superioare sau în administrator patrimoniu cu studii superioare.

Funcțiile de REFERENT din creșele vechi , pot fi transformate și salarizate ca și CASIER conform prevederilor art.II din OUG100/2021. Funcția de MEDIC se regăsește în proiectul de HG cu structură orientativă, dar nu se știe dacă salariile medicilor , asistenți medicali , îngrijitori copii , infirmier vor fi decontate de către inspectorat.

Funcțiile existente de: administratori, magazineri, muncitori calificați (bucătari), muncitori necalificați (ajutor de bucătar) pot fi salarizați conform prevederilor art. II din OUG 100/2021 , ele se regăsesc în Legea 153/2017 , în anexa cu alte funcții din Administrație.

Echipa Federației PUBLISIND