Deja celebra ”Ordonanță Trenuleț” a fost publicată în Monitorul Oficial și vine cu schimbări în ceea ce privește salariile bugetarilor, din 2024. Nu doar salariile bugetarilor se modifică prin OUG 115/2023. Actul normativ conține mai multe măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, care vizează consolidarea fiscală, dar și combaterea evaziunii fiscale.

În ceea ce îi privește pe bugetari, aceștia vor avea un salariu de bază mai mare cu 5%, din 1 ianuarie 2024.

“Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (…), începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Aceeași majorare se va aplica și în cazul indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora.

Există însă și excepții. Vorbim despre salariile cadrelor didactice, care cresc, în medie, cu 20%, în două tranșe. Valoarea salariului de bază al personalului din învățământ se va majora în primă fază începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar cea de a doua mărire se va aplica începând cu 1 iunie 2024. Nu se specifică ce procente vor primi profesorii în prima și a doua tranșă, doar că trebuie stabilite prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

”Ordonanța Trenuleț” face referire și la valoarea sporurilor și a indemnizaţiilor pentru bugetari în 2024. Acestea rămân la același nivel:

”Valoarea sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se vor menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, dacă angajații ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții”.

În ceea ce privește personalul bugetar care deține titlul științific de doctor, acesta beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.