Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune -SNCSP va picheta astazi 21.04.2016, intre orele 14.00-16, sediul Ministerului Justitiei, fiind a saptea zi de pichetare consecutiva.

La actiunea de pichetare de astazi vor participa consilerii de probatiune din municipiul Bucuresti alaturi de specialisti care vin din toate zonele Romaniei: consilierii din Arad,Arad, Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud,  Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Federatia PUBLISIND sustine actiunile  organizate de catre SNCSP si spera cu tarie ca problemele colegilor din serviciile de probatiune vor fi ascultate si rezolvate.

Comunicat de Presa

Bucuresti, 21.04.2016-Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) va picheta în data de 21.04.2016, între orele 14.00-16.00, sediul Ministerului Justiţiei, fiind a şaptea zi de pichetare, consecutivă.

La acţiunea de pichetare vor participa consilierii de probaţiune din municipiul Bucureşti, alături de consilierii din Arad, Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud,  Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea – cu alte cuvinte, specialişti care vin din toate zonele României. Efortul pe care aceştia îl fac (unii călătorind  şi 24 de ore pentru a participa la două ore de pichetare) demonstrează un singur lucru: criza probaţiunii tinde să devină una de nerezolvat. De nerezolvat în plan obiectiv şi în plan subiectiv.

Obiectiv, până la această dată, ar fi trebuit:

  • Să existe un program realist de angajări de personal de specialitate şi auxiliar, care să ducă la scăderea mediei de persoane supravegheate de către un consilier,
  • Să existe un pachet de acţiuni care să genereze o egalizare a drepturilor consilierilor  de   probaţiune  în raport cu   cele   ale   altor   categorii   de   personal din sistemul de justiţie,
  • Să fie întreprinse   demersuri   pentru   asigurarea   elementelor   de   securitate a muncii şi de întreţinere a spaţiilor de lucru.

Obiectiv, nimic din toate acestea nu există!

Subiectiv, suntem deja, la această  dată: suprasolicitaţi, slab retribuiţi în raport cu volumul/complexitatea şi dificultatea muncii, lipsiţi de drepturi similare altor   categorii din sistemul de justiţie, lipsiţi de minime elemente de siguranţă legislativă şi a integrităţii psihice şi fizice.

Subiectiv, ne simţim frustraţi pentru că înşişi diriguitorii noştri ne frustrează de orice speranţă de minimă normalitate şi funcţionalitate a muncii. La sesizările mai mult decât justificate ale consilierilor de probaţiune, răspunsul a fost acelaşi: deocamdată nu, altă dată!

Sunt 6 zile de când consilierii Serviciului de Probaţiune Bucureşti, alături de consilieri de probaţiune din alte judeţe, pichetează sediul Ministerului  de Justiţie şi al Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP). În acest răstimp, singurul răspuns pertinent obţinut din partea  DNP a fost:  „Hai, băi!”. Nu  am înţeles  polisemicul   „hai!” în contextul discuţiei, dar când hight-managementul discută cu personalul de execuţie (managerii de caz) în termeni de „băi” este vizibil interesul manifestat pentru rezolvarea problemelor ultimilor.

Cât despre hai!, de unde venim şi încotro ne îndreptăm, de fapt?

Venim din Bucureşti, venim din aproape toată ţara! Venim să le amintim factorilor de decizie că de Noile Coduri, Penal şi de Procedură Penală, se ocupă 300 de consilieri de probaţiune! Pentru a vă arăta că, dacă am merge toţi în acelaşi sens, cei 300 de consilieri de probaţiune ar călători cu un singur tren de călători.

Vă aşteptăm joi, 21.04.2016, să ne fiţi alături, în faţa Ministerului Justiţiei, pentru a transmite un mesaj unitar: „Stimaţi decidenţi, sclavia s-a abolit!”

Crina MOCANU

Preşedinte

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune

Tel. 0769.638.628