Problema energiei nu e nouă pentru BNS. Încă din anul 2008 BNS atrăgea atenția asupra a ceea ce urmează să se întâmple datorită lipsei investițiiilor în sistemul energetic. Ne-am lovit însă de meteahna nemuritoare a lovitului cu capul pentru a realiza ce ni se întâmplă. Cu puțin timp în urmă s-au finalizat lucrările de la Guvern pe tema energiei. Constatările sunt în fapt cuantificate sub o singură concluzie, și anume aceea că toți factorii implicați sunt în pierdere. Deși mai subtil însă producătorii se plâng, furnizorii anunță insolvențe și viitoare falimente, marii consumatori anunță restrângeri de activitate și în final populația se plânge de facturi exorbitante. De aici și intervenția lui Dumitru Costin, președinte BNS, cu afirmația că ”în economia României s-au strâns toți pierzătorii”.

Noua ordonanță privind protejarea consumatorului vulnerabil este inaplicabilă cu toate că Ministerul Finanțelor a transferat bani către Ministerul Energiei. Nu se pot verifica peste 7 milioane de facturi încât să se facă plățile de subvenții pe fiecare consumator vulnerabil. De aceea a rămas să fie propusă și o a treia soluție! Conceptual, la nivel BNS, această soluție exsită și va fi transmisă în perioada următoare către Guvern și mediul de afaceri.

Ultima întâlnire cu premierul Ciucă a lăsat loc de a se înțelege că prezența BNS prin Dumitru Costin în cadrul comitetului interministerial constituită în vederea găsirii unor soluții în plan energetic  este una benefică. În cadrul acestui comitet s-a stabilit ca până pe 7 ianuarie 2022 fiecare entitate participantă să transmită 3 pachete de măsuri, analize tehnico-economice și financiare și justificări de măsuri de sprijin (un pachet de măsuri pe termen foarte scurt). De asemenea, al doilea pachet de măsuri care să vizeze perioada 1 aprilie  2022 – 1 aprilie 2024 și un al treilea pachet de măsuri care să vizeze perioada 2026 – 2028!

Criza energiei și a gazelor naturale nu este una pe termen scurt! Până când nu va exista un nivel de producție corespunzător atât pentru populație cât și mediul economic, prețurile vor rămâne la un nivel foarte ridicat și nu este indicat a ne plia pe iluzia că prețurile vor fi înghețate la nivelul 2020. BNS va pregăti o amplă prezentare a tuturor demersurilor realizate de această confederație de-a lungul a peste 14 ani, scopul fiind acela de a expune de ce și cine sunt vinovații pentru ceea ce trăim în prezent.

De asemenea, BNS a propus ca firmele care au speculat piața ernergetică practicând tarife supradimensionate să fie supraimpozitate! Atât premierul, ministrul finanțelor și președintele Consiului Concurenței au fost de acord, propunerea BNS fiind și singura în timp ce opiniile celorlalți s-au limitat la a solicita bani de la buget, ajutoare de stat, energie ieftină, etc…Urmează ca în perioada următoare BNS să centralizeze toate opiniile argumentate și care pot aduce plus valoare celor 3 pachete de măsuri.