Federatia PUBLISIND are afiliat Sindicatul National al Consilierilor  din Serviciile de Probatiune, organizatie ce a protestat/ a solicitat  si a atras atentia factorilor decizionali si a opiniei publice in nenumarate randuri ( vezi postarile anterioare) cu privire la problemele cu care se confrunta salariatii , dar si sistemul de probatiune in intregime.

Miercuri, 07.03.2018 in cadrul Comisiei de Dialog Social organizata la nivelul Ministerului de Justitie vor fi dezbatute proiecte ce vizeaza sistemul de probatiune precum si pe angajatii din acest sistem.

Aceste proiecte sunt:

  1. Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului național de probațiune din România pentru perioada 2018-2020
  2. Hotărâre a Guvernului privind aprobarea standardelor minime de lucru în probațiune.

Din nota de fundamentare aflam ceea ce au spus si  colegii nostri cu fiecare interventie ( vezi declaratia presedintelui SNCSP): în evidența serviciilor de probațiune în cursul anului 2017 s-au  aflat în lucru peste 100.000 de dosare, vizând peste 83.000 de persoane, în condițiile în care există 552 consilieri de probațiune, dintre care 187 consilieri au fost angajați începând cu luna august 2017, înregistrându-se, astfel, o creștere a volumului de activitate cu peste 40% prin raportare la anul 2016. Angajarea noului personal a determinat o creștere cu peste 50% a numărului consilieri de probațiune, însă în ceea ce privește volumul de activitate, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 25% a mediei de dosare/persoane gestionate de un consilier de probațiune, ajungând la aprox. 180 persoane/consilier de probațiune. Aceste valori reflectă în continuare raportul disproporționat între volumul mediu de activitate înregistrat la nivelul sistemului de probațiune din țara noastră și volumul mediu înregistrat la nivelul statelor europene (Marea Britanie (conform datelor disponibile pe pagina de web www.gov.uk)  deține o încărcătură de 16 persoane/consilier de probațiune, Belgia- 38 persoane/consilier de probațiune, Estonia- 30 persoane/consilier de probațiune, (conform datelor disponibile pe pagina de web www.cep-probation.org) .

Colegii din Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune pot transmite observatiile pe adresa de e-mail a federatiei.