COMUNICAT DE PRESĂ

20.03.2018

 

CONSILIERII DE PROBATIUNE PROTESTEAZĂ LA BUCURESTI ÎMPOTRIVA INDIFERERNTEI GUVERNANTILOR

 

Aproximativ 150 de consilieri de probaţiune din întreaga ţară, membri ai Sindicatului National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP), vor protesta, miercuri 21 martie 2018, în intervalul orar 09:30 – 11:30, în fata sediului Institutului National de Statistică, cu ocazia prezentării bilantului pe anul 2017 al Directiei Nationale de Probatiune.

Este cel de-al treilea an consecutiv în care consilierii de probatiune aleg să marcheze momentul bilantului pe anul anterior protestând în stradă fată de disciminările salariale, conditiile de muncă necorespunzătoare, personalul insuficient si nerespectarea hotărârilor judecătoresti definitive si irevocabile de către Ministerul Justitiei si Directia Natională de Probatiune.

În prezent, în serviciile de probatiune din întreaga tară sunt încadrati în total 550 de consilieri de probaţiune, care se ocupă de supravegherea si reintegrarea socială a aproximativ 100.000 de persoane condamnate.

Prin acest protest, dorim să atragem atentia asupra numeroaselor probleme cu care se confruntă în continuare sistemul de probatiune din România, dintre care le enumerăm pe cele mai importante:

Salarizarea incorectă a consilierilor de probatiune raportat la atributiile din ce în ce mai numeroase impuse în sarcina lor, discriminarea salarială în raport cu alte categorii de salariati din Familia ocupatională “Justitie”, nerespectarea hotărârilor judecătoresti definitive care au pus capăt acestor discriminări, precum si diminuarea salariilor ca urmare a noilor reglementări privind salarizarea, respectiv plata contributiilor sociale, intrate în vigoare la începutul acestui an.

Volumul mare de muncă, urmare a numărului insuficient de consilieri de probatiune angajati la nivel national. În prezent, un consilier de probaţiune se ocupă de supravegherea si reintegrarea socială a unui număr de 200 – 350 de persoane condamnate pentru diverse infracţiuni, pornind de la furt si până la lovituri cauzatoare de moarte, tentative la omor, viol, trafic de droguri, trafic de persoane etc, spre deosebire de alte ţări europene unde un consilier de probaţiune are în grijă maximum 20 – 25 de persoane condamnate.

Nerespectarea legii care prevede asigurarea pazei sediilor si a personalului de probatiune de către Jandarmeria Română. Această prevedere legală nu a fost niciodată aplicată, rezultatul fiind numeroasele situatii în care consilierii de probatiune au fost tinta agresiunilor atât verbale, cât si fizice din partea condamnatilor pe care îi supraveghează.

Inexistenta unor sedii adecvate pentru derularea activităţii în bune condiţii atât pentru consilierii de probaţiune, cât şi pentru beneficiari. Unii dintre consilierii de probatiune îsi desfăsoară activitatea în mai putin de 4 metri pătrati, în spatii fără lumină naturală si fără niciun sistem de ventilare, ca si când ar fi condamnati la locul de muncă.

Pentru informaţii suplimentare – 0769.638.628 – Crina Mocanu, preşedinte SNCSP

 

Comunicat de Presa SNCSP