Membrii Sindicatului  National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune, afiliat la Federatia PUBLISIND, vor  picheta sediul Ministerului de Justitie timp de zece zile, in perioada 13.04.2016- 22.04.2016.
„Noi, membrii de sindicat din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, ca urmare a deciziei noastre, vom picheta în faţa sediului Ministerului Justiţiei, în perioada 13-22.04.2016, orele 14.00-16.00. Nouă ni se vor alătura, pe parcurs, consilieri din alte servicii din ţară” – se arata in comunicatul emis de catre Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune.

Federatia PUBLISIND sustine in totalitate actiunile organizate de catre colegii nostri din serviciile de probatiune. PUBLISIND ia act cu indignare de faptul ca Ministerul Justitiei nu a identificat in aceasta perioada ( reamintim ca in data de 20.01.2016 consilierii din Serviciul de Probatiune Bucuresti au fost nevoiti sa inceteze lucrul spontan)  solutii viabile la problemele cu care se confrunta aceasta structura importanta pentru societate.

Comunicat de Presa

Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de  Probatiune

Vrem nu doar să fim auziţi, ci şi ascultaţi; vrem nu doar promisiuni, ci şi fapte!

Noi, membrii de sindicat din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, ca urmare a deciziei noastre, vom picheta în faţa sediului Ministerului Justiţiei, în perioada 13-22.04.2016, orele 14.00-16.00. Nouă ni se vor alătura, pe parcurs, consilieri din alte servicii din ţară.

Atragem atenţia asupra faptului că nu suntem o problemă de băgat sub preş pentru că nu noi suntem adevărata problemă. Ministerul Justiţiei nu va fi mai alb fără Probaţiune, iar problemele probaţiunii nu vor dispărea prin eliminarea noastră din structura Ministerului Justiţiei.

Problema constă în faptul că avem aproape 5.000 de persoane condamnate aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de către 21 de consilieri de probaţiune.

Problema constă că activităţii de supraveghere i se adaugă celelalte activităţi specifice: consiliere, evaluare, întocmire rapoarte către judecători, participare la comisiile de liberare condiţionată etc.

Şi că acestora li se adaugă activităţile administrative de secretariat, curăţenie, oferire de informaţii, întocmire bază de date etc.

Dar aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Justiţiei în nenumărate rânduri.

Sunt peste 60 de zile de când, în urma întâlnirii cu doamna ministru, problemelor noastre li s-a răspuns doar cu declaraţii de susţinere. Nici un demers nu s-a finalizat. „Prioritatea zero”, aşa cum era invocată de către doamna Raluca Prună, ministru al justiţiei,  a rămas în acelaşi punct în care se afla şi atunci:

  • Nici un post de consilier de probaţiune nu a fost scos la concurs;
  • Schema de personal bugetată a rămas aceeaşi;
  • Posibilităţile de a beneficia de o creştere a salariului au dobândit, conform grilei de salarizare puse în discuţie de către Guvern pentru 1 august, valenţe negative;
  • Situaţia discriminatorie faţă de drepturile pe care toate celelalte categorii de personal din justiţie le au, este neschimbată;
  • Serviciile de Probaţiune nu beneficiază de pază din partea Jandarmeriei Române, aşa cum legea prevede;

Şi lista elementelor care au rămas identice poate continua.

Singura schimbare înregistrată este cea a numărului de persoane aflate în supraveghere care este în continuă creştere.

Suntem, în continuare, 21 de consilieri de probaţiune în Bucureşti, suntem puţin peste 300 în întreaga ţară.

Cantitativ, suntem de ignorat şi greu de încăput pe agenda vreunui factor de decizie.

Calitativ, ni se cere, nouă, ignoraţilor, să ne ocupăm de reintegrarea socială a mai multor persoane decât putem ţine minte (mai mult de 270 persoane sunt în supravegherea unui consilier din Bucureşti). Dar Serviciul de Probaţiune Bucureşti este departe de a fi cel mai solicitat serviciu din ţară (Arad peste 300 de persoane supravegheate/consilier, Teleorman – peste 400 de persoane condamnate/consilier).

Reamintim pentru a mia oară diriguitorilor justiţiei că media europeană este de 25 de persoane supravegheate pentru un consilier de probaţiune.

Nu suntem o problemă de băgat sub preş pentru că nu noi suntem problema!

 

Ajutaţi-ne să nu fim doar auziţi, ci şi ascultaţi; ajutaţi-ne ca promisiunile, să devină fapte!

Crina MOCANU

Preşedinte