În perioada 13-14 decembrie 2019, a avut loc Congresul Federației PUBLISIND, unde s-a stabilit strategia de acțiune și au fost organizate alegeri pentru următorii 4 ani. Federația PUBLISIND numără peste 32.000 de membrii din mai multe domenii bugetare (poliție, penitenciare, justiție, asistență social si protecția copilului, mediu, cultură, curtea de conturi, administrație publică locală/centrală, tineret și sport, anaf) și este reprezentativă la nivelul a două sectoare de activitate și la nivelul mai multor grupuri de unități, fiind cea mai relevantă organizație sindicală din sectorul bugetar.

Cu un istoric de peste 12 ani în zona sindicală, Federația PUBLISIND asigură acoperire prin contractele colective de muncă și acordurile colective, având cele mai multe negocieri colective încheiate. Prin modul de constituire a organizației, este cea mai eterogenă federație sindicală prin care asigurăm comunicarea intersectorială și reprezentarea intereselor angajaților din sectorul bugetar.

În urma alegerilor desfășurate la Congresul PUBLISIND de la Sinaia avem următoarea componență a Biroului Executiv pentru mandatul 2019-2023: Ștefan Teoroc – președinte / Cosmin Andreica – secretar general / Mihaela Neacșu – vicepreședinte penitenciare /  Andy Nagy –  vicepreședinte administrație publică / Cătălin Trăistaru – vicepreședinte grefa judiciară / Ion Stuparu – vicepreședinte poliție / Dumitru Moldovan – vicepreședinte asistență socială / Roland Șoavă – vicepreședinte mediu / Marius Munteanu – vicepreședinte finanțe / Orzoiu Costel – vicepreședinte control financiar / Marilena Iosif – RAAPPS / poziția de președinte executiv a rămas vacanta in urma votului si a hotărârii Congresului urmând că la Consiliul din luna aprilie 2020 să se procedeze la alegeri pentru mandat interimar.

În cadrul evenimentului a participat și Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical care a transmis un mesaj de solidaritate și unitate. De asemenea a subliniat că este deosebit de important să devenim mai activi, mai reactivi, luând atitudine prin intermediul organizațiilor pe care le reprezentăm, dar mai ales prin implicarea membrilor.

În acest sens, Biroul Executiv al Federației PUBLISIND a hotărât să trimită un document de poziție către Guvernului României cu privire la revendicările fiecărui domeniu, care se raportează în special la menținerea drepturilor existente, dar și la continuarea aplicării prevederilor Legii 153/2017.

Mai mult, s-a hotărât ca în situația în care nu vom primi urgent garanții reale despre acceptarea revendicărilor, se va organiza un protest de 10.000 de membri în fața Guvernului României, precum și alte forme de protest, care pot conduce inclusiv la întreruperea activității, înainte ca proiectul legii bugetului de stat să fie adoptat.

Este un moment crucial în care fiecare angajat din România trebuie să reacționeze la orice măsură de eliminare sau restrângere a unor drepturi, în urma cărora să suporte consecințele pentru modul dezastruos în care România a fost condusă.

 

Echipa Federației PUBLISIND