Pe data de 12.07.2010, ora 13,30 la sediul MMFPS a avut loc o intalnire intre reprezentantii ministerului si sindicate.

In invitatia adresata organizatiilor sindicale reprezentative in ramura administratiei publice, MMFPS a mentionat ca tema a sedintei – dezbaterea unor masuri in vederea reorganizarii ministerului.

La sedinta au participat din partea MMFPS domnii Mocanu si Ivaschescu (secretari de stat) si dl director Mezaros
Din start dl Mocanu a explicat ca doreste sa stabileasca cu organizatiile prezente cateva aspecte cum ar fi:

* criterii pentru concedieri la nivel MMFPS, ANOFM, Inspectia Muncii, Agentia Nationala pt Prestatii Sociale, CNPAS
* nivelul de reprezentativitate („care sunt partenerii de dialog”)

Sindicatele au replicat ca nu se poate discuta de criterii daca nu se discuta si despre masurile de protectie sociala, respectiv compensatii banesti Dl Mocanu a replicat ca nu are mandat pentru asa ceva si ca aceste discutii  trebuie sa se poarte la nivel de angajatori cum prevede legea Sindicatele au refuzat sa discute criterii in lipsa masurilor de protectie.

S-a convenit pe necesitatea stabilirii cu exactitate a partenerilor sociali si a fost punctat un termen (a doua zi) pentru trimiterea materialelor care stabilesc cine participa la negocieri.

Discutiile au fost destul de incinse si imi permit sa trag concluzia ca prin legislatia care a intrat recent in vigoare s-a creat un scut contra unor eventuale procese (greu de castigat pe plan national) precum si pentru protectia in primul rand a bugetului si nu a salariatilor.

Un exempu: dl Mocanu a afirmat ca in ceea ce priveste compensatiile banesti nu putem negocia ci facem „cum prevede legea”.
Cum prevede legea?

Codul muncii art 69
f) măsurile pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor concediaţi, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;

CCM la nivel national art 80
(3) Pentru situaţia în care se efectuează concedieri colective, părţile vor negocia acordarea de compensaţii băneşti cu respectarea prevederilor legale şi/sau ale contractelor colective de muncă aplicabile.

CCM la nivel de ramura sau unitate in sectorul bugetar care prevad compensatii banesti sunt destul de rare (compensatiile se diminueaza cu 15% conf L 118/2010) iar pentru functionari publici nu exista – cu exceptia sectorului de aparare nationala (inclusiv penitenciare).
Prin urmare „aplicarea legii” invocata de dl Mocanu este un fel de praf in ochi combinat cu strategie guvernamentala. Ne invartim in cerc inchis – fiecare lege trimite la prevederi legale, care nu exista.

Urmeaza si alte intalniri pe subiect in perioada urmatoare si urmeaza emiterea unei HG care va cuprinde numarul de posturi in functie de care vor opera masurile de concediere.

Documente atasate:

1. adresa PUBLISIND in vederea stabilirii partenerilor sociali care vor participa la negocieri cu MMFPS in vederea disponibilizarii
2. raspunsul MMFPS cu privire la aspectele dezbatute in sedinta din data de 19 iulie 2010