FEDERATIA PUBLISIND – COMUNICAT DE PRESA

29.02.2016

 Independenta jurnalistilor nu poate fi confiscata

 Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical si PSI/EPSU, cu un total de 68 de sindicate din sectorul public, include cel mai mare numar de jurnalisti asociati intr-o structura federativa din Romania, salariati din Televiziunea Romana si din Radio Romania.

Ne opunem modificării Legii nr. 41/1994 în cursul anului electoral

PUBLISIND a luat act de inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si funcţionarea Radio România şi TVR şi constată atât lipsa de realism a inițiatorilor, din perspectiva rezolvării situaţiei critice în care se află TVR, cât şi iminentul pericol de a destabiliza Radio România, un serviciu public performant.

Aranjarea in graba a legii de funcţionare a Radioului Public şi a TVR într-un an electoral, în procedură de urgență, fără o dezbatere publică reală şi  în lipsa celui mai elementar dialog social, va afecta independenţa jurnaliştilor şi dreptul publicului de a avea acces la o presă liberă de influenţa politicului în producţia editorială.

Pretextul salvarii televiziunii nationale mascheaza control politic

PUBLISIND atrage atenţia că sub pretextul adoptării unor modificări legislative care să îmbunătăţească situaţia financiară a televiziunii publice, pot fi grav afectate securitatea financiară şi echilibrul radioului public.

Legea a carei modificare se incearca a permis, în cazul radioului public, finanțarea performanţelor editoriale obținute cu efortul tuturor salariaților, într-un cadru care asigură protejarea locurilor de muncă, în baza unui Contract Colectiv de Muncă modern, în timp ce Televiziunea Română se află la limita supravieţurii.

Managementul performant nu se obtine prin modificari legislative

Soluțiile reale nu se află în detaliile legii de funcţionare a SRTV şi SRR, ci în calitatea managementului şi în rezolvarea problemei finanțării precare, taxele de suport media având valorile cele mai mici din Europa.

PUBLISIND atrage atenția că înființarea unei noi funcții de conducere, cea de Director General, al cărui mandat poate fi întrerupt oricând prin acțiunea arbitrară a unui Consiliu de Administrație numit politic, creează premisele subordonării politice a actului editorial.

Amendamente sustinute de PUBLISIND si SLLSRR

PUBLISIND si afiliatul sau, Sindicatul Liber al Lucratorilor din Societatea Romana de Radio-Difuziune, vor depune luni 29.02.2015 amendamente (atasat) la proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 41/1994 (propunerea Pl-x nr. 38/2016 – Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei).

Document atasat:

Comunicat PUBLISIND TVR 27.07.15 varianta pdf